Kosovski MUP objavio pojašnjenja o proceduri registracije vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na „RKS“

FOTO: Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na „RKS“, te pozvalo sve da „iskoriste ovu priliku“, odnosno da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.

Kosovski MUP precizirao je da se registracija na „RKS“ može obaviti u svim centrima za registraciju vozila, u mestu prebivališta vlasnika automobila, te da nije neophodna kosovska vozačka dozvola, već bilo koja važeća.

S druge strane, neophodna je kosovska lična karta i važeća polisa osiguranja izdata na Kosovu.

Naveli su i da vozila koja su po prvi put registrovana sa srpskim tablicama gradova na Kosovu (koje Priština naziva „nelegalnim“) –  u periodu od 10. juna 1999. do 21. aprila 2022., a čija registracija važi i nakon ovog datuma, mogu biti registrovana na „RKS“ tablice, kao i da u slučaju promene vlasnika vozila prilikom registracije na „RKS“, novi vlasnik nije u obavezi da plati carinu.

Potvrda o tehničkoj ispravnosti mora da se dostavi samo u slučajevima kada vozila sa, kako navodi kosovski MUP, „nelegalnim registarskim tablicama“ nemaju važeću potvrdu o registraciji.

U slučajevima kada vozila poseduju važeću potvrdu o registraciji, potrebno je priložiti originalnu polisu osiguranja, kako bi bila izuzeta od tehničke kontrole.

U ranijem uputstvu iz Prištine, za potrebna dokumenta navedeno je: Uverenje o registraciji vozila, potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, polisa osiguranja, kosovska lična karta, važeća vozačka dozvola (nije navedeno i koja, a sada je precizirano i bilo koja) i dokaz o plaćanju putne i ekološke takse.

Prema srpskom sistemu, prilikom registracije vozila, ne izdaje se potvrda o registraciji, kao zaseban dokument, već samo hologreamska vinjeta, koja je ujedno za srpski sistem dokaz da je registracija važeća.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.