Kuburović: Nećemo odustati od poternica i gonjenja zločinaca

Nela Kuburovic
Nela Kuburovic, Foto: N1

Srbija neće nikada odustati od procesuiranja ratnih zločina, koje su pripadnici „OVK“ počinili nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom devedesetih, izjavila je za „Novosti“ ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović u jeku kritika koje dolaze iz Prištine zbog navodnog postojanja nove liste sa imenima bivših pripadnika „OVK“ koju je Srbija dostavila INTERPOL-u.

Udruženje veterana „OVK“ saopštilo je prošle nedelje da su se na INTERPOL-ovoj listi traženih od nedavno našla nova imena bivših pripadnika „OVK“, koja je ovoj međunarodnoj organizaciji dostavila Srbija, a potom i da su dva bivša pripadnika „OVK“ zaustavljena privremeno – jedan u Albaniji, a drugi u Turskoj, na osnovu ovih poternica.

Kuburović u izjavi za „Novosti“ nije potvrdila postojanja nove liste, ali jeste to da Srbija neće odustati od poternica protiv osumnjičenih za ratne zločine.

Pročitajte još:

Udruženje „OVK“ zbog lista u INTERPOL-u traži obustavu pregovora sa Beogradom

Haradinaj Stubla : Bivši pripadnik „OVK“ zadržan radi provere, pušten pre dva sata

Bivšeg pripadnika OVK Turska na kratko privela na antalijskom aerodromu po poternici iz Srbije

„Postupci koji se vode pred srpskim sudovima pokrenuti su na osnovu materijalnih dokaza, tako da ne postoji nikakvo pravno obrazloženje i razlozi da se odustane od poternice za osvedočenim zločincima“, poručila je Kuburović.

Poručila je da je „KiM deo Srbije pod protektoratom UN“, a gde Srbija pokušava da „ostvari najviši stepen svog suvereniteta“.

„Srbija je i pred Haškim tribunalom i pred Savetom bezbednosti UN pružila neoborive dokaze o svojoj borbi protiv ratnih zločinaca i dala najveći doprinos uspostavljanju vladavine prava u regionu. Privremene institucije u Prištini nisu ni prve ni jedine kojima principijelna pozicija Srbije smeta“.

Zakon o zaštiti vrednosti „OVK“ – „očajnački čin odbijanja suočavanja sa istinom“

Kuburovićeva je komentarisala i „Nacrt zakona o zaštiti vrednosti OVK“ koji će se pred poslanicima u kosovskoj skupštini naći ovog četvrtka, a koji je pored kritika Beograda, ujedno naišao na kritiku zapada zbog toga što se, kako navode, njime „kriminalizuje sloboda govora“ i „zastrašuju građani“.

Kaže da pokušaj usvajanja ovakvog zakona „predstavlja očajnički čin odbijanja suočavanja sa istinom – da je to bila teroristička zločinačka organizacija“.

Tvrdi i da je to „pokušaj zastrašivanja i gušenja svake zdrave misli i glasa naroda“ – ne samo Srba koji žive na Kosovu, već svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

„Ovo je još jedan dokaz da građanima na Kosovu niko ne garantuje slobodu, niti institucije tzv. države Kosovo, a kamoli međunarodna zajednica. Svaki pokušaj izgradnje vladavine prava od strane prištinskih institucija doživljava krah, jer kada bi istina i pravda izašle na videlo, urušila bi se lažna slika o tzv. državi Kosovo, koja, između ostalog, počiva na kostima 1.300 pronađenih, ali i dalje neidentifikovanih srpskih žrtava“, navodi Kuburović.

Više o tome u:

Na predlog zakona o „OVK“ reagovala međunarodna zajednica, Srpska lista – ćuti

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti OVK“

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.