Haradinaj Stubla : Bivši pripadnik „OVK“ zadržan radi provere, pušten pre dva sata

hysni hisni gucati
FOTO: Hisni Gucati/Facebook

Vest je ažurirana

„Veteran OVK“ iz Lipljana, Murtez Kastrati, zadržan je danas od strane albanske policije a nakon što je Srbija dostavila INTERPOL-u njegovo i imena više bivših pripadnika OVK, javio je ovog jutra predsednik udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati (Hysni Gucati). Međutim, kako je nedavno saopštila kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla, Kastrati je pušten pre dva sata, a nakon obavljene „provere“.

Gucati u objavi na Fejsbuku navodi da je dobio informaciju da je Srbija „sastavila novu listu na kojoj se nalaze bivši pripadnici OVK“.

Apelovao je na „saborce“ da se ne kreću ili putuju van teritorije Kosova u narednim danima.

Tvrdi da bi Albanija trebalo da pusti M. K. što je pre moguće i da „nikada ne uzima u obzir akcije i spiskove koje je Srbija dostavila INTERPOL-u“.

„Vlada Kosova bi trebalo da preduzme mere u tom pravcu što je pre moguće, da više ne bi dolazilo do ovakvih situacija“, dodaje se u saopštenju.

Kastrati zadržan radi provere i pušten pre 2 sata

Ministarka spoljnih posova Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla, oglasila se nakon objave Gucatija, saopštivši da je odmah uspostavila kontakt sa kolegom iz Albanije, Gentom Cakajem.

„Kastrati je zadržan radi provere i pušten je pre dva sata“, prenela je Haradinaj Stubla Cakajeve reči, ne preciziravši o kakvoj proveri je reč.

Sa druge strane, poručuje da je „neprihvatljivo da se Srbija na međunarodnoj sceni pretvara zbog navodne ‘konstruktivnosti’ prema Kosovu, dok se, čim se zatvore vrata takozvanog dijaloga nezakonite akcije protiv Kosova nastavljaju“.

„Zahtevi Srbije preko INTERPOL-a treba da se ažuriraju od strane vlasti Albanije i da reflektuju politčku i zakonsku stvarnost Kosova“, poručila je.

Upravo zbog toga navodi da će kosovska vlada u saradnji sa organizacijama proisteklih iz rata sastaviti spisak veterana „OVK“ koji će biti ustupljen albanskim vlastima.

„U uskoj saradnji sa našim kolegom Cakajem postupaćemo u skladu sa našim zakonskim i nacionalnim nadležnostima, ne dozvoljavajući sramotu i maltretiranja Albanaca preko takvih i nelegitimnih i nezakonitih zahteva Srbije“, dodala je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.