Kosovsko ministarstvo prosvete i nauke predviđa tri scenarija za početak školske godine

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da je u završnoj fazi priprema za početak nove školske godine 2020/21.

U saopštenju se navodi da organizacija nastave nije predviđena za sve nivoe obrazovanja na Kosovu.

Za ponovno otvaranje obrazovnih institucija, tokom izrade Opšteg uputstva za organizaciju nastave u školskoj 2020/2021. godini, u uslovima pandemije COVID-19, uzete su u obzir ocena stanja i uputstva UNESCO-a, UNICEF-a, Svetske banke, Svetskog programa za hranu (WFP), Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

U Opštem uputstvu, između ostalog, definisani su i scenariji organizacije nastave u uslovima pandemije.

Scenario A predviđa povratak u škole ili nastavu u predškolskim ustanovama i školama uz poštovanje preventivnih mera. Scenario B predviđa delimični povratak u škole ili kombinovano pohađanje nastave u školama i učenje putem internet platformi, dok varijanta C predviđa isključivo učenje putem internet platofrmi.

Ministarstvo prosvete i nauke je takođe saopštilo da se vrše pripreme za raspodelu udžbenika za novu školsku godinu.

Saopštenje Ministarstva prosvete i nauke prenosimo u celosti:

Ministarstvo prosvete i nauke je u završnoj fazi priprema za početak nove školske godine

Ministarstvo prosvete i nauke je u završnoj fazi priprema za početak nove školske godine 2020/2021. Organizacija nastave nije predviđena za sve nivoe obrazovanja na Kosovu.

Za ponovno otvaranje obrazovnih ustanova, tokom izrade Opšteg uputstva za organizaciju nastave u školskoj 2020/2021, u uslovima pandemije COVID -19, uzeta je u obzir ocena stanja i uputstva UNESCO-a, UNICEF-a, Svetske banke, Svetskog programa za hranu (WFP), Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

U Opštem uputstvu, između ostalog, definisani su i scenariji organizacije učenja u uslovima pandemije. Scenario A predviđa povratak u škole ili nastavu u predškolskim ustanovama i školama, uz poštovanje preventivnih mera. Scenario B predviđa delimični povratak u škole ili kombinovana predavanja u školama i e-učenje. Scenario C predviđa e-učenje.

Ministarstvo prosvete i nauke je do sada pripremilo Opšte uputstvo, pregled metodologije i smernica za evaluaciju, plan za pripremu i sprovođenje e-učenja, kao i plan u kome su definisani koraci, akcije i planiranje budžeta. Takođe, u toku je priprema za podelu udžbenika za ovu školsku godinu.

Ministarstvo prosvete i nauke u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Nacionalnim institutom za javno zdravlje i DKA, izdalo je jasna uputstva o stepenu rizika za tri scenarija.

Ministar prosvete, Rame Ljikaj (Likaj) je u bliskoj saradnji sa predstavnicima ambasada zemalja partnera i brojnim donatorima, koji su podržali i nastavljaju da podržavaju obrazovanje na Kosovu.

Ministar Ljikaj, zajedno sa akterima ministarstva koje on vodi, maksimalno je posvećen očuvanju zdravlja učenika, nastavnika i svih aktera obrazovnih ustanova.

KoSSev: Najava o mogućnosti organizovanja nastave kroz tri scenarija stiže nakon više kritika Samoopredeljenja upućenih na račun organizacije nove školske godine, ali i najave ove stranke da su zatražilli održavanje sednice za interpelaciju protiv kosovskog ministra obrazovanja, u vezi sa situacijom u obrazovnom sistemu, planovima i pripremama za početak nove školske godine.

Neposredno pre najave Samoopredeljenja, druga najveća opoziciona stranka na Kosovu, PDK, takođe je uputila kritike na račun vlade, a povodom nove školske godine i situacije u kojoj se nalazi obrazovni sistem na Kosovu.

Samoopredeljenje zahteva interpelaciju protiv ministarstva prosvete o planovima za novu školsku godinu

Kosovska vlada počinje konsultacije sa opštinama o modelima organizovanja nastave od 1. septembra



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.