Gazeta Express: 18 imena bivših pripadnika „OVK“ koja je Srbija dostavila INTERPOL-u

Foto: Gazeta Ekspress
Foto: Gazeta Ekspress

Na INTERPOL-ovoj listi traženih od nedavno su se, prema navodima iz udruženja veterana „OVK“, našla nova imena bivših pripadnika „OVK“, koja je ovoj međunarodnoj organizaciji dostavila Srbija. I dok iz Beograda za sada nema zvanične potvrde o postojanju nove liste, prištinska T7, ne preciziravši o kakvoj listi je reč, prenosi spisak sa ukupno 18 imena bivših pripadnika „OVK“ za koje navodi da je Srbija dostavila INTERPOL-u.

Na ovoj listi su bivši ratni zapovednici, poput bivšeg kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja i bivšeg gradonačelnika Lipljana, Šukri Buje, koji je bio komandant operativnog područja u Nerodimlju, prenosi Gazeta Express izveštaj T7.

Među traženima je i Špejtzim Demiri, koji je prošle godine proveo 5 meseci u zatvoru u Holandiji, dodaje ovaj mediji, ujedno potvrdivši navode predsednika veterana „OVK“, Hisenija Gucatija, da se na listi nalazi i Murtez Kastrati, koji je početkom meseca privremeno zadržan na granici sa Albanijom.

Na ovoj listi su i Tomor Morina, Sinan Morina, Ardian Duraku, Vitor Zefaj, Mahmut Ukšini (Ukshini), Besim Vokši (Vokshi), Fadilj Suljevic, Ćamil Pajaziti (Qamil), Azem Oluri (Olluri), Faruk Nošaj (Noshaj), Muharem Gaši (Gashi), Bujar Bobani, Rabit Aljiji (Aliji), Fadilj (Fadil) Kastrati.

Podsetimo, Udruženje veterana „OVK“ saopštilo je nedavno da je Srbija dostavila novu listu INTERPOL-u na kojoj se nalaze imena bivših pripadnika „OVK“, a na osnovu koje je poslednjih dana zaustavljeno dvoje pripadnika „OVK“, u Albaniji i Turskoj, te ujedno zatražilo od kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da zbog nje obustavi pregovore sa Beogradom.

Poručuju da je od 2002. sastavljeno više lista članova „OVK“ i dostavljeno INTERPOL-u.

Ministarka spoljnih poslova Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla, povodom navoda o novoj listi, a nakon privremenog zadržavanja jednog od bivših pripadnika OVK u Albaniji, poručila je da je „neprihvatljivo da se Srbija na međunarodnoj sceni pretvara zbog navodne ‘konstruktivnosti’ prema Kosovu, dok se, čim se zatvore vrata takozvanog dijaloga nezakonite akcije protiv Kosova nastavljaju“.

Iako bez potvrde da je INTERPOL-u dostavljena nova lista sa imenima bivših pripadnika „OVK“, ministarka pravde Srbije, Nela Kuburović, potvrdila je juče za Novosti da Srbija „neće odustati od procesuiranja ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad srpskim i nealbanskim stanovništvom na Kosovu tokom devedesetih“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.