Kosovski mediji: Borelj dokazao da nije nepristrasan, jednoglasno protiv održavanja srpskog referenduma na Kosovu

Kosovska vlada
Foto: Printscreen

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Vlada Kosova odlučna je da ne dozvoli održavanje referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a stručnjaci za politička pitanja pozivaju Vladu da ne naseda na pritiske Evropske Unije jer bi njegovo održavanje ugrozilo državnost Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zatražio je danas da se dozvoli održavanje referenduma na Kosovu koji će Srbija organizovati u nedelju za ustavne promene u oblasti pravosuđa.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu) u odgovoru za KosovaPress kaže da time što ne dozvoljavaju održavanje referenduma – poštuju ustav i zakone Kosova.

„Mi smo svoj stav već izneli jasno. Srbi na Kosovi sa dvojnim državljanstvom mogu učestvovati na ovom referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Organizovanje referenduma o samim unutrašnjim stvarima jedne države na suverenoj teritoriji druge države ne poznaje nijedna postojeća praksa u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Na ovaj način poštujemo naš ustav i zakone, omogućavamo Srbima sa dvojnim državljanstvom da glasaju i istovremeno poštujemo najbolje međunarodne prakse“, rekao je Krieziu.

Arton Demhasaj, iz organizacije „Ćohu“ (Çohu), kaže da Vlada Kosova ni na koji način ne bi trebalo da prihvati da se takav referendum održi i na Kosovu.

On kaže da je iznenađujući pritisak koji na Vladu Kosova vrši Evropska unija da se dozvoli održavanje referenduma Srbije, s obzirom na to da takva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji EU.

Demhasaj: Srbiji ne treba dozvoliti da održi referendum na teritoriji Kosova

„Ovo može biti skandalozno ako naša vlast odstupi i dozvoli, dakle ja sam rekao da ako se dozvoli održavanje referenduma Srbije na Kosovu, mi svojim rukama poklanjamo deo suvereniteta Srbiji, jer dozvoljavamo Srbiji da organizuje referendum na našoj teritoriji. Dakle, to ne treba prihvatiti ni pod kakvim uslovima, ni pod kojim okolnostima, to ne treba prihvatiti i verujem da je Vlada Kosova ostala pri tim stavovima i da neće dozvoliti da se referendum održi na Kosovu. Ako se održi, mi na neki način slabimo naš suverenitet umesto da ga ojačamo na međunarodnoj sceni, samo slabimo naš suverenitet“, rekao je on.

I Eugen Cakoli (Cakolli), ekspert za izborna pitanja, kaže da je sam zahtev da se na Kosovu održi referendum druge države nepravedan i da je u suprotnosti sa principima i vrednostima na kojima je izgrađena Evropska unija.

Cakoli kaže da vlada, osim što ne treba da dozvoli održavanje ovakvog referenduma, treba da obavesti i međunarodnu zajednicu o koracima koji će biti preduzeti ukoliko se pokuša da se u nedelju organizuje referendum u Severnoj Mitrovici.

Cakoli: Međunarodnu zajednicu treba obavestiti o koracima koji će se preduzeti

„Smatram da, ako postoji odlučnost naših institucija da ne dozvole ovaj referendum, onda treba upoznati sve naše međunarodne partnere o koracima koje će institucije eventualno preduzeti u slučaju da ove nedelje bude pokušaja otvaranja biračkih mesta na severu zemlje ili u pojedinim oblastima i na lokacijama, kako bismo izbegli scene u kojima možemo da imamo napetu situaciju, pošto bismo bili u boljoj poziciji ako bi ih unapred obavestili o koracima koje ćemo preduzeti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ako Srbija prihvati da kosovski Srbi glasaju preko pošte ili Kancelarije za vezu, Srbija će biti zakonski obavezna da prizna da nema nadležnost i jurisdikciju na Kosovu.

Izjave visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da Kosovo dozvoli održavanje referenduma Srbiji na Kosovu, Arton Demhasaj smatra štetnim i dokazom da nije nepristrasan.

Demhasaj: Borelj je izjavio da nije nepristrasan

„Ovo što je Borelj ovih dana izjavio pokazuje da on jednostavno nije nepristrasan po pitanju Kosova i Srbije i da je na neki način uključen i u proces dijaloga. Ono što on danas pokazuje na neki način nam daje da shvatimo da ni u procesu dijaloga više neće biti nepristrasan, dok je na strani Srbije i u potpunosti podržava zahtev Srbije da se održi referendum na Kosovu i traži i vrši pritisak na naše institucije da dozvole održavanje ovog referenduma. Mislim da je to potpuno nepravedno i nezakonito. EU prvo mora da nam kaže koja je država u okviru EU dozvolila da se referendum druge države održi na njenoj teritoriji, odnosno da nam pokaže takvu praksu koja se dogodila u okviru EU ili unutar demokratskog sveta i tada možemo prihvatiti i ovaj zahtev i ovaj pritisak koji oni vrše“, izjavio je Demhasaj.

Kosovski premijer Aljbin Kurti juče je saopštio da je u razgovoru sa Boreljom jasno izneo stav Vlade Kosova da na Kosovu ne može biti referenduma, već da Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini.

Srbija će 16. januara održati referendum o ustavnim promenama koje se odnose na oblast pravosuđa, na kojem Srbi moraju da se izjasne da li su saglasni sa ustavnom promenom u delu koji govori o načinu izbora sudija i tužilaca.

Vesti u vezi sa pitanjem refereduma pratite na:

Vučić sutra sa predstavnicima Srba sa Kosova

Oglasio se Borelj o referendumu: Ljudi bi trebalo da imaju pravo da glasaju

Dimitrijević: „RIK spreman za referendum na KiM, čekamo odgovor nadležnih“

Kurti ponovio i Borelju: „Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv“

Vučić: ROSU upala večeras u Gračanicu, hteli da hapse vola na ražnju

Kancelarija: Za referendum komuniciramo sa OEBS-om i Briselom, a ne sa institucijama u Prištini; OEBS potvrdio da je primio zahtev Beograda

Kelmendi za VOA: Kosovska vlada od Srbije nije dobila nikakav zahtev u vezi sa referendumom

Kosovski Srbi i referendum: Gromoglasna tišina Beograda

Gajić pozvao građane da glasaju za NE na referendumu: Ustavne promene betoniraće partijski uticaj na pravosuđePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.