Kosovski lideri u prepirci putem medija: Nismo sebi smeli dozvoliti pismo SAD; Ustav je oborio dva predsednika

Hašim Tači, KadriVeselji, Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji,

Uprkos tvrdnjama da je koalicija PAN stabilna i funkcionalna, međusobne optužbe, u prvoj liniji Ramuša Haradinaja, Kadrija Veseljija i Hašima Tačija, svakodnevna su pojava u Prištini. Optužbe su se naročito intenzivirale od kada je otkazana poseta generala Nacionalne garde Ajove Timotija Ora Kosovu, a potom i predato pismo tri visoka zvaničnika SAD kosovskim liderima u kom se izražava neverica time što Kosovo „olako“ ignoriše pozive SAD da suspenduje takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

S jedne strane lideri PDK, Veselji i Tači pozivaju na ukidanje taksi, dok kosovski premijer, Ramuš Haradinaj odbija da se povinuje „prijateljskim savetima SAD“ i ukine političko-ekonomsku odluku koja je bila vrlo popularna u prištinskoj javnosti.

Ipak, to nije jedini izvor sukoba tri institucionalna lidera, tako Haradinaj takođe svakodnevno osuđuje sve one koji su spremni da diskutuju o pomeranju granica Kosova, što je ideja koju promoviše kosovski predsednik, Hašim Tači koristeći termin „tehnička korekcija granica“.

Tači: Moguće nove mere protiv Kosova

Tenzije između koalicionih partnera AAK i PDK naročito su se podigle nakon što je u utorak američki ambasador u Prištini Filip Kosnet uručio kosovskim liderima pismo koje su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert, a u kom se, između ostalog, navodi i da ako Kosovo ne suspenduje odluku o taksama, odnosi Kosova i SAD „ne mogu biti vraćeni na prethodni, zavidni nivo“.

„To je loša situacija u kojoj nikad ne bih pomislio da bi bilo moguće da se nađemo,“ izjavio je sinoć kosovski predsednik Hašim Tači u emisiji na RTK.

Tači je dodao da je takvim „zanemarivanjem zahteva SAD“ Kosovo sopstvenom krivicom prevazišlo neke zemlje Zapadnog Balkana koje su bile u sukobu sa SAD.

Upozorio je i da zbog sukoba sa Zapadom oko taksi Kosovo rizikuje „da ostane izolovano“.

„Postoje mere koje mogu naši saveznici preduzeti protiv Kosova. EU neće odobriti liberalizaciju viza, a može biti i zabrinjavajućih mera protiv građana i države,“ rekao je Tači, dodavši da radi na tome da se ova situacija „prevaziđe“, prenosi RTK.

Tači je ponovio i da „zbog štete koju nanosimo Srbiji nije vredno narušavati odnos sa SAD“.

Haradinaj: Ustav je „oborio“ dva predsednika

S druge strane, Haradinaj je sinoć poručio kosovskom predsedniku da je kosovski ustavni sud „oborio dva predsednika“.

„Dva predsednika su otišla kući kada su se suočila sa Ustavom,“ rekao je Haradinaj, gostujući u emisiji Rubikon na KTV. Dodao je i da ne postoji dokument o razmeni teritorija, ali da će ga uputiti Ustavnom sudu ukoliko takav dokument nastane.

Do sada nema odluke, ja retoriku ne mogu poslati na Ustavni sud. Ne bismo čekali ni trenutak, poslali bismo u Ustavni sud.

Svojim koalicionim partnerima, Fatmiru Ljimaju i Kadriju Veseljiju poručuje da „dok god žele“ da on vrši funkciju premijera, treba da ga „razumeju“, u suprotnom, poziva ih da organizuju glasanje za nepoverenje vladi.

„Neću dati ostavku, smatram da su odluke koje sam doneo ispravne,“ poručio je Haradinaj, prenosi Koha.

Haradinaj je u emisiji Rubikon na KTV poslao i poruku visokoj predstavnici EU, Federiki Mogerini. Poručuje joj da „dijaloga neće biti ukoliko ga vezuje za takse“.

„Njene akcije su naštetile Kosovu ako se u dijalogu potencijalno razgovara o teritoriji,“ navodi Haradinaj.

Inače, kosovski premijer je čvrst u uverenju da će takse dovesti do priznanja od strane Srbije. On smatra da je „kosovsko tržište bitno za Srbiju“ i smatra da će na taj način doći do sveobuhvatnog sporazuma.

„Ako suspendujemo takse, daćemo Srbiji vremena da odloži dijalog,“ tvrdi Haradinaj.

Podsećamo, dijalog je Srbija zvanično obustavila početkom novembra, a kao povod za prekid pregovora predsednik Vučić naveo je upravo odluku kosovske vlade da podigne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Od tada redovno izjavljuje da nastavka dijaloga neće biti dok takse ne budu uklonjene, a juče je najavio i uvođenje mera protiv ove odluke Vlade Kosova po isteku 90 dana, što će biti 21. februara.

Kada je stav SAD prema odlučnosti Vlade Kosova da ne suspenduje odluku o taksama u pitanju, Haradinaj je priznao da „Amerika nije srećna“.

„Istina je da Amerika nije srećna, ali nama se žuri. Mi nismo uzrok destruktivnog ponašanja Srbije. Bilo bi dobro da pritisak postoji na obe strane, ne kažem da na nas ne treba vršiti pritisak, imamo i mi svojih nedostataka, ali ipak mislim da pritisak treba biti na obe strane,“ rekao je Haradinaj, prenosi Koha.

Haradinaj je takođe odbio mogućnost da dozvoli da na dnevni red sednica vlade bude stavljen zahtev za suspenziju takse, mogućnost o kojoj su juče spekulisali mediji.

„Nema načina da dođe na sednicu vlade dok ja određujem dnevni red. Nemamo potrebe za ovakvim igrama. Zatražio sam i od Veseljija i od Ljimaja da me poštuju dok sam na ovoj funkciji. Odluka o taksama je doneta jednoglasno i ne možeš promeniti odluku vlade ako to ne želi premijer,“ kazao je Haradinaj.

Veselji: Ne dozvolimo Srbiji da ostvari dobit na našim greškama

Predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji, ne vidi situaciju na isti način kao Haradinaj, tvrdeći da Haradinaja „potpaljuju lažne patriote“.

„Neki lažni mudraci i lažne patriote potpaljuju, stavljaju premijera u tešku poziciju da službujući arhaičnom mentalitetu izdrži do kraja. Koji je interes Kosova tu? Šta je interes zemlje i građana,“ pita Veselji, prenosi Koha.

Dodao je da nije bilo potreba da Kosovo dođe u situaciju da primi pismo od SAD i da sad treba biti „pragmatičan i ozbiljno shvatiti pismo SAD“.

„Hajde prvo da uklonimo svaki, i najmanji konflikt sa partnerima kakvi su SAD i EU. Nikako im ne smemo dozvoliti da imaju isti stav kao i Srbija. To je pogrešno,“ upozorava Veselji.

Još jednom je pozvao da vlada posluša njegov predlog i suspenduje takse na 120 dana, a ukoliko u tom periodu ne dođe do postizanja sveobuhvatnog sporazuma i priznanja Kosova od strane Srbije, Veselji predlaže ponovno uspostavljanje taksi i uvođenje „punog reciprociteta“.

Veselji smatra da će na ovaj način, suspenzijom odluke, Kosovo „sačuvati ponos u procesu donošenja odluka zemlje“ i „neće kleknuti pred Srbijom“, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.