KOHA: Haradinaj spreman da na dnevni red stavi predlog za ukidanje takse

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, FOTO: RTK2/caption

„Ukoliko jedan od ministara inicira ukidanje takse, premijer je spreman da taj predlog stavi na dnevni red, poručuju iz kosovske vlade,“ navodi Koha Ditore, a vest su preneli i brojni srpski mediji. Ova vest dolazi nakon sinoćnjeg nenajavljenog sastanka kosovskih lidera, gde je još jednom ponovljeno da vlada neće ukinuti odluku o taksama. Povod ovog sastanka bilo je pismo američkih zvaničnika gde se upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

„Premijer Haradinaj na osnovu pravila na snazi, ustavnih nadležnosti i u skladu sa zakonom, kao i do sada, procesuirao je sva pitanja u vezi sa dnevnim redom i nastaviće sa procesuiranjem svih pitanja koja su u vezi sa dnevnim redom,“ izjavila je za Koha Ditore Donjeta Gaši, portparolka Vlade Kosova.

Portparolka vlade Kosova ovim je odgovorila na pitanje da li bi premijer dozvolio donošenje odluke u Vladi u skladu sa demokratskim procedurama predviđenim pravilima na snazi, ukoliko bi član kabineta inicirao suspenziju takse na uvoz robe iz Srbije.

Iz ovog odgovora, ovaj list zaključuje da je kosovski premijer spreman da stavi na dnevni red predlog za ukidanje takse ukoliko jedan od ministara to inicira.

Haradinajev kabinet broji 24 ministra, i kako Koha navodi, više je onih koji su za ukidanje takse.

Posle pisma Donalda Trampasaopštenja američke ambasade u Prištini i više sastanaka američkog ambasadora Filipa Kosneta sa kosovskim liderima, juče je na adresu kosovske vlade, skupštine i predsedništva upućeno i pismo koje su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert. U pismu upućenom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju i kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju, izražava se neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Nakon pisma, usledila je nenajavljena večera, kojoj su pored kosovskog predsednika, Hašima Tačija, i premijera Haradinaja, prisustvovali i ministri spoljnih poslova, trgovine, unutrašnjih poslova i infrastrukture – Bedžet Pacoli, Endrit Šalja, Ekrem Mustafa i Palj Ljekaj. Zaključak – vlada neće ukinuti odluku o taksama, a premijer je pozvao svoje koalicione partnere da budu ujedinjeni i istraju u odluci da ne ukinu takse.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.