Haradinaj i Veselji u otvorenom sukobu: Stav Amerike nam nije bio bitan kada smo zbog ličnog interesa hteli da ukinemo Specijalni sud

Hašim Tači, KadriVeselji, Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Kadri Veselji,

Vladajuća koalicija u Prištini se suočava sa otvorenim nezadovoljstvom njihovim radom još od novembra prošle godine, ali od početka ovog meseca odnosi između samih partnera unutar koalicije čiju okosnicu čine AAK i PDK su upali u duboku krizu zbog koje, kako je i sam Haradinaj najavio, njegova vlada „možda neće dočekati kraj nedelje“.

PDK koja je donedavno svesrdno podržavala odluku o taksama i Haradinajevu rešenost da u toj odluci istraje, nakon nekoliko intervencija SAD je promenila stav. Sada se Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova i jedan od lidera PDK pita „da li su takse važne do te mere da zbog te odluke treba ugroziti odnose sa SAD“.

„Interesi SAD su interesi Kosova. Gde je Kosovo tu je Amerika i gde je Amerika, tu je Kosovo,“ rekao je predsedavajući kosovske Skupštine Kadri Veselji na konferenciji za medije nakon sastanka Predsedništva Skupštine, prenosi Insajderi.

Veselji je i dodao da će napustiti svakoga ko narušava odnose sa SAD.

Sada, Veselji koji je insistirao da su telefonski razgovor sa njim i njegova podrška bili ključni podstrek za kosovskog premijera da odluči da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH, predlaže da ta mera bude suspendovana.

„Do suspenzije će doći na osnovu dogovora sa američkim i međunarodnim partnerima čim bude uspostavljena vlast na Kosovu. Dokumentacija koja Kosovo označava kao Kosovo i Metohija, koja je na ćirilici, ili je provokativna, i dalje neće važiti. To neće biti kao 100 odsto taksa, ali samo 120 dana, nakon toga će biti sve preplavljeno stoprocentnim reciprocitetom,“ rekao je Veselji sinoć, gostujući u emisiji na TV Dukađin, prenosi Insajderi.

S druge strane, Veseljijev koalicioni partner, Ramuš Haradinaj, nije ubeđen da je odnos sa SAD Veseljijeva motivacija.

On je danas podsetio sve svoje bliske političke saradnike na to da kada su pokušavali da ukinu Zakon o Specijalizovanim većima (kojim je omogućeno formiranje takozvanog Specijalnog suda za navodne zločine OVK) niko od njih nije razmišljao o partnerstvu sa Amerikom.

„Dobro je da budemo iskreni sa Amerikom i Evropom. Kada je naš lični interes bio u pitanju i kada smo se uplašili Specijalnog suda i pokušali da ga ukinemo, nije nas interesovalo to što su nam Amerikanci tada govorili zabadate nam nož u leđa. A sada, kada treba da izvučemo priznanje, sada kažu ne narušavaj partnerstvo sa SAD,“ rekao je Haradinaj, prenosi Insajderi.

Podsećamo, krajem 2017. i početkom 2018, u kosovskoj skupštini se nenajavljeno našla inicijativa za ukidanje Zakona o Specijalizovanim većima kojim je omogućeno formiranje takozvanog Specijalnog suda za navodne zločine za koje je OVK optužio specijalni izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti, u izveštaju koje je ovo telo usvojilo. Tada su američki ambasador i šefica EU na Kosovu provodili noći i dane u kosovskoj skupštini pokušavajući da spreče ukidanje ovog zakona. Zakon nije ukinut a sud je krajem prošle godine počeo sa aktivnijim radom. O radu suda čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo.

Umesto toga, Haradinaj je ponovo izložio svoj plan – tržište za priznanje – podela Kosova ili „Republika Srpska“ na Kosovu, se ne mogu tolerisati.

Međutim, svestan je, kako kaže, da je međunarodna zajednica tražila da Kosovo preda „severni deo zemlje“ kako bi dobilo priznanje od Srbije.

PDK protiv ideje o promeni granica 

Čvrst stav protiv promene granica je naizgled jedina tačka u kojoj se koalicioni partneri u Prištini slažu, pa je danas PDK u svom zvaničnom saopštenju, pored niza kritika na račun premijera i njegovog tretmana „najvećeg kosovskog saveznika“ – SAD, ali i njegove ideje o dvonedeljnoj međunarodnoj konferenciji, iznela kritike i na ideje o promeni granica koje su i došle od jednog od njihovog najistaknutijeg lidera – Hašima Tačija.

„PDK želi da se ogradi od izjava o promeni granica. PDK želi da se ogradi od izjava o međunarodnoj konferenciji za Kosovo. Ta ideja je opasna zato što može ponovo da otvori pitanje statusa Kosova koji je konačno rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. a njome se rizikuje i uključivanje Rusije u proces.“

Argumentima sličnim PDK, juče su se premijerovoj ideji međunarodne konferencije usprotivile i opozicione LDK i Samoopredeljenje.

Potpredsednik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca je izjavio za KTV da bi sazivanje međunarodne konferencije dovelo u pitanje status Kosova.

„Zapravo, sama ideja međunarodne konferencije je rizična jer bi dovela u pitanje kosovsku državnost, kategorisala pitanje Kosova u nerešen problem među svetskim državama koje bi osim ključnih strana, Kosova i Srbije, učestvovale. To bi Kosovo vratilo u period pre 2008,“ rekao je Konjufca, prenosi Koha.

Iz LDK su poručili da je pismo kosovskog premijera ultimatum, ali i da bi bilo teško oceniti uspešnost dvonedeljne konferencije.

„Vlada postavlja ultimatum o tome kako drugi treba da se ponašaju da bismo mi ukinuli takse,“ rekao je Bajram Gecaj u emisiji Rubikon na KTV.

Iz PDK su nezadovoljni i nedostatkom „institucionalne koordinacije i saradnje po pitanjima u vezi sa nacionalnim interesom“.

PDK je u saopštenju pozvao predsednika i premijera Kosova da se „odreknu jednostranog političkog protagonizma i da koordinišu delovanje u interesu Kosova“.

Inače, gostujuću u emisiji na TV Dukađin, lider PDK, Kadri Veselji rekao je da je ova partija spremna za nove izbore te da će on biti kandidat za premijera ispred svoje stranke.

Stvaraju se preduslovi za mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, usvajanje budžeta ključni preduslov

Da se ubrzano stvaraju preduslovi za mogućnost vanrednih izbora na Kosovu ukazuje to da su danas iz Kabineta predsednika Kosova potvrdili za Radio Kosovo da će Hašim Tači, po povratku iz Amerike gde putuje kako bi prisustvovao Molitvenom doručku, nakon jednogodišnje blokade Centralne izborne komisije, najzad imenovati nove članove ovog regulatornog tela zaduženog za organizaciju izbora.

Međutim, upravo pad vlade pre usvajanja Nacrta zakona o budžetu za 2019. može ugroziti mogućnost organizovanja izbora. Kako je na današnjoj plenarnoj sednici Skupštine Kosova poslanike upozorio ministar finansija, Bedri Hamza, novac je moguće trošiti samo jedan mesec bez usvojenog zakona, za sve troškove nakon toga, uključujući i moguće izbore, Zakon o budžetu mora biti izglasan, prenosi Koha.

Zakon o budžetu nije danas usvojen, a sledeća sednica je zakazana za 2. februar. Tada će se raspravljati o devet tačaka dnevnog reda, između ostalog i o budžetu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.