Novo pismo SAD Kosovu: Neverovatno da Kosovo tako olako ignoriše naše savete

Zastave SAD
Foto: Screenshot, Youtube, KosovaPress

Posle pisma Donalda Trampa, saopštenja američke ambasade u Prištini i više sastanaka američkog ambasadora Filipa Kosneta sa kosovskim liderima, juče je na adresu kosovske vlade, skupštine i predsedništva upućeno i pismo koje su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara, Metju Palmer, zamenica pomoćnika sekretara odbrane Laura Kuper i glavni direktor za evropska pitanja Nacionalnog saveta bezbednosti SAD, Džon Ert. U pismu upućenom kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, predsedniku Skupštine Kosova, Kadriju Veseljiju i kosovskom premijeru, Ramušu Haradinaju, izražava se neverica zbog „olake“ odluke Kosova da „ignoriše savete“ SAD i upozorava Vlada Kosova da dok ne suspenduje odluke o taksama ne može da očekuje da se odnosi Kosova i SAD „vrate na prethodan, zavidni nivo“.

Pismo prenosimo u celosti.

Kao što je predsednik Tramp napisao u njegovom pismu iz decembra 2018. godine, ovo je prilika da se budućnost Kosova, kao stabilne, uspešne i bezbedne zemlje, unapredi putem normalizacije odnosa sa Srbijom i preduzimanjem ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije. Od tada smo izrazili našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući nametanje taksi na srpske i bosanske proizvode, mogle da ugroze ovaj cilj. Ove akcije podrivaju mogućnost Sjedinjenih Država da nastave da, na širokom spektru zajedničkih ciljeva, sarađuju sa vama.

Nakon što su naši zahtevi za suspenziju taksi zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše partnerstvo na polju bezbednosti. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. Njegova poseta je trebalo da se fokusira na bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na problematičnu akciju koju je preduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Borba Kosova za slobodu nadahnula je maštu Amerikanaca. Hiljade diplomata i vojnika SAD lično su se založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Neverovatno je da posle svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savete. SAD su spremne da pomognu i podrže Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na uzajamnom priznanju, koji je trajan, koji može da se sprovede i koji donosi korist obema stranama. U poslednjih dvadeset godina, ovaj cilj je bio neostvariv. Iako je to i dalje teško, ovo je put kojim treba poći kako bismo postigli bezbednu i prosperitetnu budućnost. Naša namera je da osiguramo da Srbija i Kosovo deluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo.

Foto: Index Online

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.