Lideri PAN koalicije nakon nenajavljenog sastanka: Uskladićemo odluke sa SAD i EU

Haradinaj Veselji PAcoli Ljimaj
Foto: Koha

Večeras je, na poziv kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, održan sastanak partnera koalicije PAN. Nakon dvočasovnog sastanka na kom je bilo reči i o taksama i dijalogu, zaključak koalicionih partnera je da je koalicija „funkcionalna i stabilna“, a odlučeno je i da se odluke vlade „usklade sa odlukama strateških partnera“.

Nakon sastanka kom su prisustvovali lider PDK i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, lider AAK i premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, lider AKR i ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli i lider NISMA-e i kopredsedavajući pregovaračkog tima, Fatmir Ljimaj, nije bilo pojedinačnih izjava za medije, ali se saopštenjem obratila kosovska vlada.

U saopštenju se navodi da su lideri partija diskutovali o nedavnim političkim dešavanjima, ispunjavanju zakonodavnog programa sa posebnim fokusom na usvajanje budžeta za 2019, ali i o taksama i dijalogu sa Srbijom.

Koalicioni partneri su se saglasili da „intenziviraju aktivnosti u narednim danima i harmonizuju proces donošenja odluka u oblastima vezanim za gorenavedene teme,“ prenosi Koha.

„Tokom sastanka smo diskutovali o ključnim aspektima u vezi sa platformom o dijalogu koja uskoro treba biti usvojena u Skupštini Kosova. Platforma o dijalogu će odraziti jedinstven stav državnih institucija za postizanje pravnoobavezujućeg sporazuma koji treba da rezultira međusobnim priznanjem  i članstvom Kosova u UN,“ navodi se u saopštenju, prenosi Koha.

Dodaje se i da su se lideri koalicije dogovorili da „usklade svoje odluke sa strateškim partnerima – SAD i EU“.

„Zajednička procena je da je koalicija funkcionalna i stabilna,“ zaključuje se u saopštenju.

Do ovog sastanka došlo je iznenadno i to nakon celodnevnog javnog sukobljavanja i oštrih poruka koje su jedan drugom upućivali lider PDK, Kadri Veselji i kosovski premijer Ramuš Haradinaj, ali i telefonskog razgovora između Haradinaja i glavnog savetnika za nacionalnu bezbednost SAD, Džona Boltona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.