Otkazana poseta američkog generala Kosovu zbog taksi

Timoti Or i Ramuš HAradinaj 2018
Foto: Koha, Or i Haradinaj tokom prošlogodišnje posete

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Zbog otpora prema suspenziji taksi došlo je do otkazivanja posete komandanta Nacionalne garde Ajove majora generala Timotija Ora (Timothy Orr). Kako saznaje Koha, zvaničnici ambasade SAD su obavestili komandanta KBS, generala Rahmana Ramu (Rrahman Rama) da je poseta generala Ora, planirana između 16. i 18. februara povodom jedanaeste godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, otkazana.

U obaveštenju koje je general Rama uputio predsedniku Kosova, Hašimu Tačiju, u petak, navodi se da je komandant KBS imao sastanak sa vojnim atašeom SAD, majorom generalom Kristofom Konorom koji ga je obavestio o otkazivanju posete majora generala Ora, kao i da je otkazivanje „izraz nezadovoljstva odlukama Vlade Kosova“.

Pored toga, prema informacijama generala Rame, major Konor je upozorio i da će u narednim danima doći i do otkazivanja treninga i edukativnih i vojnih poseta, Vlada Kosova ponovo ne razmotri svoje odluke.

Postojanje pisma i sadržaj pisma potvrdili su iz Kabineta predsednika Kosova, Hašima Tačija.

„Tačno je, general Rama je poslao pismo kojim je obavestio predsednika Tačija da su SAD otkazale posetu generala Ora i da razmišljaju i o daljim merama. Smatramo da je ovaj korak preduzet zbog zastoja u dijalogu sa Srbijom,“ rekao je za Kohu Ardian Arifaj, savetnik predsednika Tačija.

Prema našim izvorima, istu informaciju dobio je i premijer Kosova, Ramuš Haradinaj. Ali iz kancelarije premijera nije stigao odgovor o postojanju i sadržaju pisma.

S druge strane, Koha je kontaktirala i zamenika ministra KBS, Beruma Ramadanija koji je rekao da mu nije poznato da postoji pismo kojim se otkazuje poseta majora generala Ora.

Koha je takođe pokušala da kontaktira i generala Rahmana Ramu i ambasadu SAD u Prištini, ali to u nedelju nije bilo moguće.

Da bi SAD mogle da uskrate podršku KBS zbog odlučnosti kosovske vlade da ne ukine odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH izvestili su kosovski mediji prošlog meseca. O tome čitajte u posebnoj vesti: Kosovski mediji: Stejt department uslovio Kosovo podrškom za KBS ako ne ukinu takse.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.