Kosovska skupština opet bez kvoruma: Nacrt zakona o vrednostima rata „OVK“ nije izglasan

Skupština Kosova
Foto: KoSSev

Pred poslanicima kosovske skupštine danas se, između ostalog, našao i Nacrt zakona o vrednostima rata „OVK“, koji, kako prenosi Koha, ponovo nije usvojen.

Za ovaj Nacrt zakona glasalo je 36 poslanika, dok nije bilo uzdržanih i protiv.

Poslanici iz redova LDK i Pokreta Samoopredeljenje nisu učestvovali u glasanju, dok je PDK podržao nacrt zakona.

Ovaj nacrt zakona našao se pred poslanicima iznova polovinom avgusta kada takođe zbog nedovoljno glasova nije bio usvojen. Od 68 poslanika prisutnih u Sali, 35 je glasalo „Za“, jedan „Protiv“, dok ostali nisu glasali.

Podsetimo, tada je, u iščekivanju da se Nacrt ovog zakona, kojim se najpre definišu „vrednosti OVK“, među kojima i ta, da je „oružana borba naroda Kosova na čelu sa OVK, bila u cilju oslobođenja Kosova“, a potom i predviđa obaveza javnih službenika i svih ostalih da te vrednosti poštuju pod pretnjom zakonskih sankcija, pojavi pred poslanicima u kosovskoj skupštini, isti je naišao na brojne kritike, kako iz zvaničnog Beograda, tako i međunarodne zajednice.

Ambasadori SAD, Nemačke, Švajcarske, Kancelarija EU i OEBS, poručili su da se ovakvim zakonom kriminalizuje sloboda govora i krše prava građana, a dok je iz zvaničnog Beograda stigla poruka da kroz ovakav zakon vide namere Prištine uperene protiv Srba, ali i da će se njime doprineti još snažnijoj homogenizaciji Srba na Kosovu.

Od tada se ovaj nacrt više puta našao pred kosovskim poslanicima, ali nije bio obezbeđen kvorum za glasanje.

O nacrtu Zakona o vrednostima rata „OVK“

Postupak u vezi sa usvajanjem „Zakona o zaštiti vrednosti rata OVK“ pokrenut je još 2018. godine od strane tadašnjeg predsednika kosovske skupštine, Kadrija Veseljija. On je skupštini potom prosleđen u oktobru mesecu 2018. godine.

Međutim, skupština, odnosno parlamentarna grupa koja je ujedno i predlagač zakona, potom je zatražila mišljenje kosovske vlade o usklađenosti nacrta zakona sa normativama EU.

„Odredbe ‘Nacrta zakona o zaštiti ratnih vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova’ nisu regulisane zakonodavstvom EU, kao takvo ovo polje aktivnosti ostaje pod internom nadležnošću država članica EU“, saopšteno je u odgovoru vlade, koja je potom 17. jula vratila skupštini nacrt zakona na razmatranje.

Nakon što je razmotren u skupštinskim odborima, prosleđen je skupštini na prvo čitanje i danas je došao na dnevni red.

Mustafa zatražio od PDK da povuče iz procedure Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Poslanik PDK: „Srbi da poštuju ‘OVK’ jer se ona borila i za njihovu slobodu“

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosovska skupština načelno usvojila Zakon o pandemiji COVID-19; Protiv nacrta Zakona o vrednostima rata „OVK“ i EU

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govora

Kosnet: „U nastojanju da pokažete poštovanje prema OVK, ne podrivajte njeno nasleđe slobode“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Vučić: Septembra u Briselu tražiću formiranje ZSO, SL će se oštro suprotstaviti „Zakonu o zaštiti vrednosti

11:55 – Nisu izglasani ni drugi predloženi akti

Zbog nedostatka kvoruma nije usvojen ni Nacrt rezolucije o dijalogu, kao ni Nacrt rezolucije za interpelaciju protiv ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua.

Ni Nacrt zakona o privremenim merama za ublažavanje efekata pandemije covid-19 nije dobio dovoljno glasova – 22 glasa „ZA“.

Međutim, skupština je odobrila Godišnje izveštaje Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2019. godinu i Kosovske agencije za zaštitu konkurencije za istu godinu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.