Petković iz Brisela: I dalje smo udaljeni u stavovima, očekujem poziv za novi sastanak

Uprkos očekivanjima, pre svih evropskog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, da će danas biti poslednji sastanak o dinarima, odnosno da će se naći rešenje naći i strane uskladiti svoje predloge o tom pitanju, ipak će glavni pregovarači u Brisel morati da odu ponovo. Kako je potvrdio glavni srpski pregovarač, on očekuje da će Miroslav Lajčak za nešto više od 10 dana već pozvati strane na taj susret, a za to što je i današnji završen bez rešenja – krivi prištinsku stranu.

Danas je u Briselu održana četvrta runda dijaloga sa samo jednom tačkom na dnevnom redu – pitanje dinara na Kosovu, odnosno istiskivanje ove srpske valute zbog Uredbe Centralne banke Kosova kojom se evro reguliše kao jedina legalna valuta, a koja je na snagu stupila 1. februara.

Iako četvrta, treća je na kojoj na prištinskoj strani učestvuje glavni njihov pregovarač, Besnik Bisljimi. Prisustvo na prvoj je odbio zbog ubeđenja da tema dinara, odnosno Uredba CBK – nije tema dijaloga.

Na poslednje dve, strane su iznosile svoje predloge za rešenje, kako je potvrdio i Lajčak, prilično udaljene.

Isto je bilo i danas, tvrdi Petković, rekavši da za stav srpske strane na onoj drugoj – nije bilo volje.

Srbija je, kaže Petković, ponovila stav i predlog, a i dalje smatra da je on izbalansiran.

„Ponovili smo naš stav i naš predlog, koji je izbalansiran i podrazumeva kompromisno rešenje. Sa druge strane, nije postojala dovoljna volja sa prištinske strane…I dalje smo udaljeni kada je reč o stavovima“.

Potvrdio je da će uslediti još jedan sastanak na istu temu, a očekuje da će poziv za njega od Lajčaka dobiti za nešto više od 10 dana.

I danas je Petković u Brisel preneo u kom se položaju sada nalaze Srbi na Kosovu.

„Iskoristili smo priliku da još jednom ukažemo na težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, posebno zbog nemogućnosti da naš narod prima plate, penzije i socijalna davanja, da naše institucije na KiM primaju materijalne troškove, što dovodi u pitanje i njihovo dalje funkcionisanje i rad“.

Da imamo ZSO ne bi se suočavali sa ovim problemima

Srpska strana se, kaže dalje Petković, snažno založila i za to da što pre dođe do formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze preuzete pre, sada i preko 4,000 dana.

„Istakao sam da je prošlo više od 4,000 dana kako je Priština stavila svoj potpis i njena je obaveza da formira ZSO“.

Smatra, a to je kazao i na sastanku, da sve što se u međuvremenu, i dan danas, dešava – ne bi postojalo da se ona formirala.

Petković smatra da se i danas pokazalo da je Beograd posvećena strana u traženju rešenja u okviru dijaloga i da jasno pokazuje da:

„Jednostrani potezi Aljbin Kurtija ne mogu da budu nikakav osnov za normalizaciju, niti može razgovor u Briselu da posluži kao vrsta platforme za prihvatanje i implementaciju jednostranih i nasilnih odluka Prištine prema našem narodu na KiM. Ako smo već ovde, onda to podrazumeva i volju za kompromisom“.

Kako su protekli prethodni razgovori, podsetite se:

Lajčak se nada da se ove nedelje dolazi do rešenja za dinare

Lajčak nakon sastanka u Briselu: Sledeće nedelje novi susret sa ambicijom da pronađemo rešenje

Sastanak u Briselu o dinaru završen bez dogovora, predlozi strana udaljeni

Petković: Predstoji nam još jedna runda dijaloga, videćemo da li će ona biti i poslednja o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.