Lajčak nakon sastanka u Briselu: Sledeće nedelje novi susret sa ambicijom da pronađemo rešenje

Bisljimi Petković Lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Duge diskusije su pomogle da se razjasne važni detalji, oglasio se nakon nove runde razgovora u Briselu izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Još jedan sastanak održan je danas u prestonici EU, svega nekoliko dana nakon prethodnog, koji je rezultirao dogovorom strana da pošalju svoje predloge za rešavanje pitanja dinara, odnosno načina primene uredbe Centralne banke Kosova.

Međutim i ova runda pregovora je završena bez postignutog dogovora. Priština tvrdi da su predlozi strana udaljeni ali i da je danas iznela konstruktivan predlog. Beograd, sa druge strane, navodi da je zapravo njihov predlog izbalansiran. Strane se takođe uzajamno optužuju za nedostatak volje.

Ipak obojica glavnih pregovarača – Petar Petković i Besnik Bisljimi najavili su za sledeću nedelju novi susret, nadajući se da će se tada pronaći rešenje.

Nakon današnjih susreta, prvo trilateralnog a potom i bilateralnih, oglasio se i izaslanik EU za dijalog, Miroslav Lajčak u svom stilu – kratkom objavom na društvenoj mreži „X“.

„Glavni pregovarači Kosova i Srbije izneli su danas predloge o daljem putu za ljude na koje utiče uredba CBK-a o gotovinskom poslovanju“, potvrdio je Lajčak.

On navodi da su „duge diskusije pomogle da se razjasne važni detalji“.

Lajčak je takođe najavio za sledeću nedelju novi susret ali i moguće rešenje.

„Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo sa ambicijom da pronađemo rešenje“, konstatovao je izaslanik EU.

Pročitajte još:

Sastanak u Briselu o dinaru završen bez dogovora, predlozi strana udaljeni

Petković: Predstoji nam još jedna runda dijaloga, videćemo da li će ona biti i poslednja o dinaru

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.