Sastanak u Briselu o dinaru završen bez dogovora, predlozi strana udaljeni

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Još jedan sastanak o pitanju dinara održan je danas u Briselu, svega nekoliko dana nakon prethodnog. Međutim i ova runda pregovora je završena bez postignutog dogovora. Priština tvrdi da je danas iznela konstruktivan predlog, a Beograd – da je zapravo njihov predlog izbalansiran. Strane se takođe uzajamno optužuju za nedostatak volje.

Prošle srede u Briselu je održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine – Petra Petkovića i Besnika Bisljimija. Razgovaralo se o primeni evropskog sporazuma, ali i o pronalaženju rešenja za pitanje dinara, uprkos tome što je predstavnik Prištine odbio da prisustvuje prethodnom sastanku, uz navode da ovo nije tema za dijalog, već „unutrašnje pitanje Kosova“.

Petković je nakon prošlonedeljnog susreta kazao da je srpska strana insistirala na formiranju ZSO i pronalasku rešenja za pitanje dinara koje podrazumeva da građani koji primaju davanja iz Srbije mogu da ih podignu na teritoriji Kosova.

Bisljimi je, sa druge strane, tada najavio da je postignut dogovor da do prošlog petka obe strane pošalju svoje predloge za rešavanje pitanja dinara.

To je potom potvrdio i izaslanik EU, Miroslav Lajčak, najavivši novi susret za danas.

Tokom dana održana je trilaterala, a potom je Lajčak održao bilateralne sastanke sa dve delegacije. Razgovori su, međutim, završeni bez dogovora o pitanju dinara.

Predlozi strana udaljeni

Bisljimi je nakon sastanka izjavio da su predlozi strana veoma udaljeni te da je potreban još jedan susret kako bi se nastavilo sa raspravom, piše RSE, navodeći da će novi sastanak biti održan najverovatnije naredne nedelje.

„Videlo se da postoji velika razlika u predlozima obe strane i posle nekoliko razgovora smo se složili da postoji potreba za još jednim sastankom da vidimo da li postoji mogućnost da se približimo rešenju ili ne“, rekao je Bisljimi.

Tvrdi da je kosovska strana dala „veoma konstruktivan predlog koji omogućava da finansijska podrška ide krajnjim korisnicima“, a da se ni u jednom trenutku „ne ugrozi sprovođenje uredba CBK-a i zakonodavstvo na snazi“.

Bisljimi je kazao da su tokom današnjeg susreta obe strane obrazložile svoje predloge.

„Komentarisali smo predloge druge strane da vidimo u kojoj meri su u okvirima o kojima smo se dogovorili i onda smo iznosili argumente za svaki član predloga, ali onda se tokom bilateralnih sastanaka videlo da još uvek postoji potreba za usaglašavanjem stavova, pa je dogovoreno da se održi još jedan sastanak tokom naredne sedmice“, naveo je Bisljimi, prenosi prištinska Koha.

Naglašava da se traga za praktičnim rešenjem „koje nema ništa simbolično već u fokusu ima građanina, ali sam želeo da pregovori ne budu oštećeni izvlačenjem detalja iz predloga obe strane“, rekao je Bisljimi.

Na kraju poručuje – „ako postoji politička volja obe strane, rešenje se lako može postići na sledećem sastanku“.

Pročitajte još:

Lajčak nakon sastanka u Briselu: Sledeće nedelje novi susret sa ambicijom da pronađemo rešenje

Petković: Predstoji nam još jedna runda dijaloga, videćemo da li će ona biti i poslednja o dinaruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.