Borelj: EU zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na Kosovu

Borelj
FOTO: www.eeas.europa.eu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, izjavio je da je Brisel zabrinut zbog odsustva konsultacija pre odluke Centralne banke Kosova da ukine dinar, i posledica koje ona ima na svakodnevni život Srba na Kosovu.

„Ovo se posebno odnosi na uticaj odluke na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku“, stoji u pisanom odgovoru Borelja objavljenom na sajtu evropskog parlamenta.

Na pitanja francuske poslanice Dominik Bild, šta Evropska komisija planira da preduzme povodom pitanja uspostavljanja Zajednice srpskih opština, odluke CBK i u vezi sa obrazovnim i zdravstvenim sistemima Srba sa Kosova, Borelj je kazao da se pitanje dinara dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO.

„Pitanje odluke CBK o gotovinskom poslovanju se dotiče pitanja o kojima je trebalo da se pregovara u vezi sa ZSO, poput statusa i finansiranja Institucija kojima upravlja Srbija na Kosovu i njihova integracija u kosovske institucije i pravni okvir“, napisao je on.

Ponovio je da je osnivanje ZSO obaveza Prištine po međunarodnom pravu i proističe iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine, koji su Beograd i Priština zaključili u dijalogu uz posredovanje EU, a zatim je usvojen u kosovskoj Skupštini.

U pisanom odgovoru stoji da je EU izradila Evropski nacrt statuta ZSO, u konsultacijama sa stručnjacima za međunarodno pravo, uz poštovanje relevantnih sporazuma iz dijaloga, kao i kosovski pravni okvir i „crvene linije strana u meri u kojoj je to moguće“.

Nacrt statuta je 21. oktobra prošle godine predstavljen kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Priština je 26. oktobra obavestila EU da bi prihvatila predlog, pod uslovom da Sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, Aneks i sam Nacrt statuta ZSO, formalno potpišu Kurti i Vučić“, naveo je Borelj.

Dodao je da je Beograd isključio svaki oblik potpisa i da se od tada predstavnici Prištine nisu angažovali u razgovorima o ZSO.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.