Petković: Predstoji nam još jedna runda dijaloga, videćemo da li će ona biti i poslednja o dinaru

Petar Petković
FOTO: Novosti

Suština predloga o pitanju dinara koji je danas iznela u Briselu srpska strana jeste da jedina srpska banka na Kosovu, Banka Poštanska štedionica – ostane tu da posluje, ponovio je i danas iz Brisela glavni pregovarač Beograda, Petar Petković.

Upravo je završena nova runda dijaloga Beograda i Prištine, sa fokusom na pitanje dinara, srpske valute koja od početka februara ne dolazi na Kosovo zbog uredbe Centralne banke Kosova.

Reč je o trećoj rundi dijaloga, a drugoj na kojoj prisustvuje i glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, prethodno odbijajući da se tema dinara nađe na pregovaračkom stolu.

Po dogovoru od prethodne runde, danas su strane iznele svoje predloge za rešavanje krize zbog ukidanja platnog prometa iz Srbije.

Nakon ukupno šest sati razgovora, od toga više od tri direktnih sa Bisljimijem i ostatak bilaterale sa Lajčakom, medijima se obratio Petar Petković.

Potvrdio je da su obe strane danas iznele svoje predloge. I dok za svoj smatra da je izbalansiran, nije mogao isto da kaže za Prištinu.

„Naš predlog je izbalansiran, vodi računa o interesima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Urađen je u dogovoru sa našim ekspertima. Svako slovo smo po pet puta pretresali. S druge strane imate predlog Prištine za koji i ne bih sada da govorim. Dovoljno je samo da kažem da nisu uložili nimalo napora da bi taj papir mogao da se nazove predlogom koji ide u pravcu kompromisnog rešenja“, kazao je Petković.

Upravo to direktora Kancelarije za KiM, kako je kazao, posebno zabrinjava:

„Ne znam u kom pravcu će ići dijalog. Zabrinjava me položaj i budućnost srpskog naroda na KiM, kada vidite da sa druge strane nema političke volje da se dođe do rešenja“.

Ipak, potvrdio je da će se o ovom pitanju razgovarati ponovo – 4. aprila takođe u Briselu.

„Znate ako dođete ovde da se dogovorate, to znači da morate da uložite napor. Sve mi deluje da druga strana ne želi to. Kurti će nastaviti sa progonom srpskog naroda“.

Posebna je priča u svemu Evropska unija, kaže.

„Jasno je da EU ili nema ili neće da se dođe do rešenja. Stvari su tako jednostavne. Nema treće opcije“, smatra glavni pregovarač Beograda.

I danas je ponovio da je suština predloga koji je i srpska strana iznela na sastancima – da se omogući nastavak rada jedine srpske banke trenutno na Kosovu.

„Mi smo posvećeni dijalogu i učinićemo sve da se dođe do rešenja, sa našim ekspertima da probamo da omogućimo nastavak rada Poštanske štedionice na Kosovu i Metohiji i da naši ljudi mogu slobodno da primaju i plate, penzije i socijalna davanja, sve nadležnosti koje dobijaju od Srbije. To je suština našeg predloga“.

Uveren je da je srpska strana i danas postupila odgovorno i korektno:

„Tražeći rešenje, tražeći kompromis, jer kompromis za Srbiju nije loša ni ružna reč“.

Druga strana, smatra on, rešenja nameće.

„Ali s druge strane imate sagovornika koji očigledno želi, zajedno sa svojim mentorima, da nameće rešenja. Videćemo da li će to tako moći. Predstoji nam još jedna runda razgovora. Videćemo da li će to biti i poslednja kada je reč o dinaru i jednostranoj odluci Kurtija da zabrani platni promet Srbije na KiM“, poručio je Petković.

Povezane vesti:

Lajčak nakon sastanka u Briselu: Sledeće nedelje novi susret sa ambicijom da pronađemo rešenje

Sastanak u Briselu o dinaru završen bez dogovora, predlozi strana udaljeniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.