Kosnet: Protivimo se imenovanju osuđenog ratnog zločinca za ambasadora

Kosnet
Foto: KoSSev

„Kakvu poruku Kosovo šalje svetu kada imenuje osuđenog ratnog zločinca za ambasadora?“, upitao je ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, iskazavši „snažno“ protivljenje ovakvoj odluci. 

„Da li ovo pokazuje poštovanje vladavine prava? Mi se svakako snažno zalažemo protiv takvog poteza – čekamo da vidimo“, napisao je Kosnet u objavi na Tviteru.

Kosnet, međutim, nije naglasio o kom ratnom zločincu je reč.

Kosovski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, nedavno su pisali o tome da je Suljejman Seljimi (Sylejman Selimi), osuđeni ratni zločinac na Kosovu, koji se nalazi na uslovnom otpustu, ponovo postavljen za ambasadora u Tirani.

Kako bi potvrdila istinitost navoda Balkan.info, redakcija portala KoSSev obratila se  Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, ali do objavljivanja ove vesti, odgovor nismo dobili.

Podestimo, Suljejman Seljimi je još početkom decembra dobio poziv za saslušanje od strane Specijalnog suda i trebalo je da bude ispitan 9. januara u Hagu.

Međutim, dva dana pred zakazani put u Hag, primljen je u Kliničko-bolnički centar Kosova sa „simptomima vrtoglavice i povraćanja“ što je odložilo njegovo ispitivanje.

Seljimi je potom ispitan 6. februara, ali u Prištini.

Suljejman Seljimi, bivši komandant OVK, koji se nalazio na izdržavanju zatvorske kazne za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, 25. januara pušten je na uslovni otpust. Nekoliko dana nakon toga, Seljimi je imenovan za političkog savetnika kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Tada su imenovanje osuđenog ratnog zločinca za savetnika premijera osudile Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Ovu odluku osudio je i direktor kosovskog Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj.

Jedini ambasador koji je takođe osudio ovo imenovanje bio je upravo ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, poručivši da „osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi“.

Međutim, ovo mišljenje ne deli kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, koji smatra da „Seljimi ništa ne duguje pravdi“, kao i da se radi o osobi koju „svi veoma poštuju“.

S obzirom na to da se Seljimi još uvek nalazi na uslovnom otpustu, naša redakcija je zatražila pravno mišljenje institucije Ombudsmana na Kosovu o zakonitosti imenovanja Seljimija.

„IO nije primila nijednu žalbu u vezi imenovanja g. Sulejmana Selimija. Stoga, ovo pitanje nije tretirano od strane IO u vezi toga ima li ovo imenovanje legitimitet ili ne,“ odgovor je koji smo dobili.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.