Kosnet: Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi

Kosnet
Foto: KoSSev

Osuđenim ratnim zločincima nije mesto u kosovskoj vladi, izjavio je danas amabasador SAD-a na Kosovu Filip Kosnet. Ova izjava dolazi nakon imenovanja osuđenog ratnog zločinca Suljejmana Seljimija za savetnika premijera Kosova koje su, između ostalih, osudile Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije. Sa druge strane, Ramuš Haradinaj ovu odluku pravda rečima da „Seljimi ništa ne duguje pravdi“. 

U objavi na svom Tviter nalogu, američki ambasador je ujedno pozvao „lideri svih stranka da treba da prestanu da podržavaju takve pojedince“, navodeći da „takva podrška dovodi u pitanje posvećenost Kosova vladavini prava“.

Sa druge strane, izrazio je zadovoljstvo da „grupe iz različitih zajednica govore usklađeno“.

Imenovanje osuđenog ratnog zločinca za savetnika premijera nedavno su osudile i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Kosova i Srbije, navodeći da takva oduka „ukazuje na nedostatak ozbiljnosti i nedostatak predanosti Vlade pravdi, pomirenju i miru“.

Direktor kosovskog Fonda za Humanitarno pravo Bekim Bljakaj takođe je osudio Seljimijevo imenovanje.

„Moj stav i stav organizacije je da je ovo zapravo nedopustivo, da je neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin ne bi trebalo nikako da ima bilo kakvu institucionalnu funkciju, a još manje vrlo važnu funkciju savetnika premijera,“ rekao je Bljakaj za KoSSev dodavši da „bez obzira na to da li zakon dozvoljava stupanje u radni odnos osobe koja je na uslovnom izdržavanju kazne ili ne, to svakako nije moralno ispravno“.

Osuđeni ratni zločinac za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i politički savetnik kosovskog premijera Suljejman Seljimi, na uslovnom je otpustu je od 25. januara.

Da će upravo on biti novi Haradinajev politički savetnik, devet dana kasnije potvrdio je šef kabineta kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Avni Arifi.

Kako bi saznala na osnovu koje zakonske odredbe Vlada može da zaposli osobu koja je na izdržavanju uslovne kazne, redakcija KoSSev obratila se danas portparolki Vlade Kosova Donjeti Gaši koja, osim potvrde da je Seljimi imenovan za savetnika, na ovo pitanje, kao i na pitanje, koja će biti primarna oblast u kojoj će Seljimi savetovati kosovskog premijera nije odgovorila.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.