Kosnet: Međunarodna konferencija bi mogla da otvori pitanje nezavisnosti

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet (Philip Scott Kosnett)
Foto: KoSSev
– Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet (Philip Scott Kosnett)

Gostujući u emisiji Interaktiv na KTV, ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet,  kritikovao je ideju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o međunarodnoj konferenciji.

„Time bi se otvorila vrata da se diskutuje o stvarima koje su već rešene, uključujući i kosovsku nezavisnost. To bi moglo da uključi i druge strane što bi samo zakomplikovalo rad,“ rekao je Kosnet.

Gostujući u istoj emisiji, Kosnet je pojasnio i to da SAD traže suspenziju, ne ukidanje taksi, i dodao da SAD ne žele da postavljaju ultimatum pred Kosovo ali da kosovski lideri treba da „procene da li žele da održe prijateljstvo sa Amerikom“. Više detalja pročitajte u posebnoj vesti Kosnet: Ne slažem se da Kosovu SAD više nisu potrebne, ali ako je tako, videćemo šta će biti u budućnosti.

Na identičan način, Haradinajev predlog su kritikovale i opozicione LDK i Samoopredeljenje, ali i koalicioni partner iz koalicije PAN, PDK.

„PDK želi da se ogradi od izjava o promeni granica. PDK želi da se ogradi od izjava o međunarodnoj konferenciji za Kosovo. Ta ideja je opasna zato što može ponovo da otvori pitanje statusa Kosova koji je konačno rešen proglašenjem nezavisnosti 17. februara 2008. a njome se rizikuje i uključivanje Rusije u proces,“ saopštili su u sredu iz PDK.

Ramuš Haradinaj zatražio od EU i SAD da organizuju četrnaestodnevnu konferenciju koja će se završiti sporazumom između Kosova i Srbije a koji će osigurati priznanje Kosova od strane Srbije, kao i članstvo Kosova u UN. Međutim, pre organizovanja konferencije, kosovski premijer ima čitavu listu uslova i garancija koje EU i SAD treba da daju Kosovu.

Nekoliko sati nakon što je Haradinaj objavio svoje zahteve, sa sopstvenom idejom izašao je tada lider PDK, Kadri Veselji, predloživši uslovno ukidanje taksi u trajanju od 120 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.