Posle Haradinaja i Veselji objavio svoj predlog za takse – predlaže uslovnu suspenziju odluke

Ambasador Filip Kosnet, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj
Foto: Fejsbuk stranica Kardija Veseljija

Kadri Veselji je predložio uslovno, četvoromesečno, ukidanje odluke o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Nakon kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja koji je na svom Fejsbuk profilu objavio pismo koje je poslao zemljama Kvinte a koje sadrži njegove uslove za ukidanje odluke o taksama, u razmaku od nekoliko časova, isto je učinio i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

On navodi da je na prošlonedeljnom sastanku sa američkim ambasadorom Filipom Kosnetom i kosovskim premijerom Haradinajem, koji je organizovan na Veseljijevu inicijativu, Kosovo pokazalo konstruktivnost.

U opširnoj objavi je izneo svoj predlog američkom ambasadoru. Za razliku od kosovskog premijera, koji ima čitavu listu zahteva koju SAD i EU treba da ispune kako bi takse bile ukinute, Veseljijev je stav nešto mekši, te on predlaže inicijalnu, četvoromesečnu suspenziju odluke u znak dobre volje i posvećenosti Kosova EU i SAD.

Međutim, nije ni Veselji bez zahteva, pa se i u njegovom predlogu iznose zahtevi da deo pregovora ne bude razmena teritorija ili izvršne nadležnosti za Zajednicu srpskih opština.

Veselji podseća da su svi zahtevi SAD do sada imali pozitivne ishode za Kosovo – pregovori u Rambujeu, NATO intervencija, Ahtisarijev plan, kosovska nezavisnost, kosovska vojska. Dodaje i da je usaglašavanje sa SAD ključ uspeha za Kosovo.

Što se dijaloga tiče, jedini okvir je kosovski Ustav.

„Kosovski Ustav je jedini mandat i baza za dijalog. Suverenitet i teritorijalni integritet i jedinstveni karakter naše države su nenarušivi,“ navodi Veselji.

Podsećamo, večeras je kosovski premijer zatražio od EU i SAD da organizuju četrnaestodnevnu konferenciju koja će se završiti sporazumom između Kosova i Srbije a koji će osigurati priznanje Kosova od strane Srbije, kao i članstvo Kosova u UN. Međutim, pre organizovanja konferencije, kosovski premijer ima čitavu listu uslova i garancija koje EU i SAD treba da daju Kosovu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.