Jakšić: Neko je od jedne obične šetnje napravio pitanje života i smrti

Marko Jakšić
Foto: N1, caption

Odbornik GI „Srbija, demokratija, pravda – Oliver Ivanović“ Marko Jakšić izjavio je u Danu uživo TV N1, posle jučerašnjih i prekjučerašnjih reakcija na najavljeni protest „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici, da nije očekivao takve reakcije. „Neko je od jedne obične šetnje napravio pitanje života i smrti,“ rekao je on.

Jakšić kaže da nije očekivao ovakve reakcije nakon najave protesta u Kosovskoj Mitrovici.

„Očekivao sam da će to biti jedan običan protest, obična šetnja u kojoj bi mi pokazali svoje nezadovoljstvo onim što se desilo Oliveru Ivanoviću, paljenjem sveća bi se setili njega i na jedan prost način bi podržali ljude koji u ostalim gradovima u Srbiji protestuju,“ rekao je.

Istakao je da je međutim, prekjučerašnji dan bio iznenađujući.

„Sa svih strana su sevale pretnje i zastrašivanje eventualnih organizatora tog protesta da je to bilo neverovatno. Sve je podsetilo na kampanju za lokalne izbore 2017. godine, i sve ono što se dešavalo u tih nekoliko meseci, prekjuče se desilo za samo jedan dan,“ kaže Jakšić.

Dodaje da je, osim nekih direktnih pretnji na Tviteru, sam nastup Marka Đurića bio takav „evo vam šetajte po celoj Srbiji, ali Kosovska Mitrovica je jedini grad gde niko neće moći da protestuje“.

Da pokažemo da smo toliko slobodni da možemo javno da iznesemo svoj stav i da niko neće da nas tuče, bije ili ubije, da u Srbiji više nema mesta za takve stvari

„Čudno je bilo što je on sve vreme pokušavao da poveže protest sa opozicionim liderima u Srbiji,“ kaže on.

Kako svedoči Jakšić, svi ljudi koji su u institucijama Republike Srbije koje funkcionišu na Severu Kosova su pod pritiskom.

„Svima je rečeno, ako neko dođe na protest (danas, prim.red.), moći će u ponedeljak da dođe da preuzme svoju radnu knjižicu, to je pritisak na pojedinca i porodice. Neko je od jedne obične šetnje napravio pitanje života i smrti,“ kaže on.

Naglasio je da odlaganja protesta u subotu neće biti.

„Biće protesta svakako. Na tom protestu neće biti nekoliko desetina hiljada ljudi, koliko će biti na tom kontramitingu koji organizuje Srpska lista, ali nas nekoliko će biti i reći ćemo da se ne slažemo sa tim što se desilo Oliveru Ivanoviću, da pokažemo da podržavamo ljude u ostatku Srbije, da pokažemo da smo toliko slobodni da možemo javno da iznesemo svoj stav i da niko neće da nas tuče, bije ili ubije, da u Srbiji više nema mesta za takve stvari.“ 

Dodaje da je policija najavila da će obezbeđivati protest, da će uraditi bezbednosnu procenu.

„Shodno tome očekujem i adekvatan broj policajaca na tom skupu,“ kaže on.

Na pitanje šta misli o tome što se povodom protesta oglasila i udovica Olivera Ivanovića Milena Popović, rekao je da će se, iz poštovanja prema pokojnom Oliveru, suzdržati od bilo kojih komentara gospođe Popović.

Direktor KBC u Mitrovici o protestima

A iako ih nije bilo neko vreme, u Kosovskoj Mitrovici, javila je TV N1, danas se održavaju novi protest zbog uvođenja taksi i najava o ujedinjenju južnog i severnog dela grada.

Ova televizija prenosi izjavu direktora Kliničko-bolničkog centra Milana Ivanovića, jednog od tri organizatora današnjeg protesta, koji kaže da je to protest „protiv albanskog nasilja i hegemonije“. Ali se on osvrnuo i na protest koji se u Mitrovici najavljuje u subotu, kao i na one koji se već nedeljama održavaju u Beogradu.

„To su autentični protesti, iskreni, protesti koje organizuju sami Srbi, naše institucije. Iza nas ne stoji niko sa zapada, kao što je slučaj sa protestima u Beogradu, koji su malobrojniji nego naši, a koji se dešavaju po nalogu i diktatu zapada u ličnom političkom interesu,“ rekao je za Tanjug.

N1

Detaljnije o današnjem protestu čitajte u Profesori, studenti i medicinari sutra protiv „aneksije severne Kosovske Mitrovice“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.