Haradinaj ispostavio Kvinti uslove za ukidanje odluke o taksama

Haradinaj

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, uputio je pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kom je izneo preduslove koji moraju biti ispunjeni pre ukidanja takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Koha.

U pismu Hardanaj poziva EU i SAD da organizuju konferenciju koja neće trajati duže od 14 dana a u vezi sa kojom će se EU i SAD obavezati da rezultat konferencije neće biti:

  1. Bilo kakvih promena postojećih granica Kosova, bilo podelom ili razmenom teritorija
  2. Dodeljivanja izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština u bilo kom obliku
  3. Mera bilo koje prirode koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008.

Uz to, Haradinaj ima i specifične zahteve prema EU među kojima su i neki koji se ne tiču direktno procesa normalizacije, a odnose se na:

  1. Odobrenje bezviznog režima za Kosovo pre početka konferencije
  2. Implementacije sporazuma o energetici pre početka konferencije
  3. Uklanjanje svih vancarinskih barijera za robu, usluge i ljude sa Kosova od strane Srbije
  4. Zabranu svih akcija koje su usmerene protiv Kosova kao suverene države bilo na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom nivou od strane predsednika, premijera ili ministra spoljnih poslova Srbije

U pismu Haradinaj upozorava i da će doći do ponovnog usvajanja odluke o taksama ukoliko se predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN, kao i ukoliko se postignuti sporazum ne sprovede.

Ambasada SAD u Prištini je u petak još jednom zatražila od Vlade Kosova da ukine odluku o taksama i stvori uslove za nastavak dijaloga. Kosovski premijer se do danas nije izjašnjavao o tom zahtevu, već je navodio da mu „je potrebno vremena“ da pripremi odgovor.

Ambasada SAD je tada navela da je dijalog i postizanje sveobuhvatnog sporazuma njihov strateški cilj, te da ne treba pretpostavljati da oni koji ugrožavaju strateški interes SAD to mogu činiti bez posledica po bilateralne odnose sa ovom zemljom.

Pismo kosovskog premijera i uslove koje je izneo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Marko Đurić, je ocenio kao „nerealne“.

„Ako neko očekuje da će Srbija prihvatiti i priznati nezavisnost Kosova nekim čudom i čarobnim štapićem, kako neki sanjaju u Prištini, a da pri tom čak nisu spremni ni da razmotre bilo koji od srpskih zahteva, želja ili potreba, nije realan,“ rekao je Đurić za TV Pink.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.