Otvoren Međunarodni sajam vina – „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

FOTO: Tanjug/Miloš Milivojević

Vest je ažurirana

Prvi međunarodni sajam vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje, 4. septembra. Ta prva zajednička regionalna manifestacija inicijative „Otvoreni Balkan“ okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Čilea, Južne Afrike, SAD. Iz tri države „Otvorenog Balkana“, Srbije, Severne Makedonije i Albanije, je 235 vinarija. Sajam su otvorili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Кovačevski i Edi Rama, a prisustvuje i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju prvog Međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ da je danas veliki dan i da su tri zemlje pokazale ne samo da mogu da budu deo sveta, već i da se zajedno takmiče i budu bolje.

„Danas je za nas veliki i poseban dan i čini mi se da nema čoveka na ovom sajmu koji nije nasmejan. Ovo smo uradili i napravili zajedno“, poručio je Vučić i ponovo pozvao zemlje sa Zapadnog Balkana da postanu deo Otvorenog Balkana.

Kako je rekao, na sajmu učestvuje 230 izlagača iz zemalja Otvorenog Balkana – Srbija, Albanija i Severna Makedonija i više od 100 izlagača iz sveta.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Otvoreni Balkan projekat mira i jedinstva u miru za budućnost.

„Da ovo malo susedstvo u srcu Evrope ne pati više od ostataka iz prošlosti, već da postane mesto budućnosti za mlade u regionu“, rekao je Rama.

Dodao je da se trgovinska razmena u pogledu poljoprivrednih proizvoda između Albanije, Srbije i Severne Makedonije za godinu dana sa 60 miliona evra povećala na 100 miliona i da je to dovoljan pokazatelj da se nastavi sa inicijativom koja pripada ljudima, a pre svega mladima za koje se nada da će voleti taj put više od zatvorenih koloseka iz prošlosti.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je Otvoreni Balkan privredna inicijativa i da pokazuje šta znači integracija, kao i praktična politika otvorenih vrata i dobrosusedskih odnosa.

On je rekao da je sajam prilika da se u praksi vidi kako funkcioniše inicijativa Otvoreni Balkan i da se stimuliše ekonomski razvoj regiona, za traženje novih tržišta.

Kako je istakao, 1992. otišao je na školovanje u SAD gde je na televiziji gledao slike o stradanjima na Balkanu i rekao „moramo da promenimo ovu sliku“, te da veruje da će danas u svetu na televizijama biti slike nasmejanih lica, prijateljstava i zemalja koje mogu bolje i više jer su zajedno i otvorene.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban deo manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Radno vreme sajma danas je do 20 časova, u petak i subotu od 12 do 20 časova, a u nedelju od 12 do 19 časova.

N1

Hil: Otvoreni Balkan – efikasno sredstvo u cilju zbližavanja, a ne podela

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil smatra da je Otvoreni Balkan efikasno sredstvo da zemlje regiona koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podela i da će ta inicijativa pomoći da region članstvom u Evropskoj uniji donese rešenja nekih pitanja, a ne problema.

„Ono što je važno je to da ideja Otvorenog Balkana dolazi sa samog Balkana, a nije nametnuta od nekih stranih vlada. Zaista se radi o tome da zemlje Balkana traže načine da bolje sarađuju. Mislim da je to veoma efikasno sredstvo da zemlje koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podele, tako da to podržavamo Vlada SAD i ja“, rekao je Hil, objavljeno je na Tviter nalogu ambasade SAD u Srbiji.

Hil je rekao da ta inicijativa pomaže zemljama da postignu dogovore, počev od smanjenja gužvi na granicama, do omogućavanja da diplome budu pihvaćene u različitim zemljama.

„Ona uči novim obrascima saradnje. Jasno je da će se ove zemlje pridružiti EU i mislim da će Otvoreni Balkan pomoći da zemlje donesu u EU rešenja, a ne probleme“, zaključio je Hil.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.