Piter Bajer: Drago mi je što LDK nije ušla u koaliciju; Vizna liberalizacija možda božićni poklon

Piter Bajer LDK
FOTO: Gazeta Express

Vest je ažurirana.

Poslanik nemačkog Bundestaga Piter Bajer (Peter Beyer) boravio je danas u Prištini gde se sastao sa liderom LDK Isom Mustafom i kandidatkinjom ove partije za premijerku, Vjosom Osmani, ali i sa kosovskim premijerom u ostavci, Ramušom Haradinajem sa kojim je održao i zajedničku konferenciju. Dok je ovaj poslanik pružio jasnu političku podršku LDK, na konferenciji sa Haradinajem je poručio da bi do vizne liberalizacije za Kosovo moglo doći u decembru.

U nastavku prenosimo pregled kosovske štampe o današnjem sastanku Bajera sa kosovskim političkim liderima.

Piter Bajer: Drago mi je što LDK nije ušla u koaliciju

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Lider LDK, Isa Mustafa i poslanik CDU, Piter Bajer sastali su se danas u sedištu LDK. Nakon sastanka, poslanik CDU govorio je o kosovskom izbornom procesu. Rekao je da podržavaju LDK u tom procesu i da je srećan što je LDK ušla sama u izbornu trku.

„Veoma sam srećan što sam ovde. Naravno da podržavamo LDK kao jednu od najjačih stranaka na Kosovu. Svesni smo da nam predstoje izazovi. Obrazovanje, borba protiv kriminala i korupcije – ovo su teme kojima bi trebalo da se bave u budućnosti“, rekao je Piter Bajer.

Dodao je da ima dve poruke za funkcionere LDK. Pomenuo je i nominaciju Vjose Osmani za premijera.

„Imam još dve poruke: dobra je stvar što imamo partiju poput LDK, koja je predstavila veoma iskusnog kandidata. Veoma smo srećni što LDK nije ušla u koaliciju, jer joj nije potrebna. Slažemo se da će Kosovo biti takvo kakvo jeste, bez ikakvih teritorijalnih promena“, kaže Bajer.

U međuvremenu, lider LDK, Isa Mustafa izjavio je da je poslanika CDU, Pitera Bajera informisao o političkoj situaciji na Kosovu i izborima koji će se održati u oktobru.

„Važan je sastanak sa poslanikom CDU, Piterom Bajerom. Nekoliko puta je bio naš gost. LDK i CDU su članice EPP (prim.red. Evropske narodne stranke). Sve partijske reforme su izvršene po uzoru na CDU. Upoznao sam gospodina Bajera o dešavanjima u LDK, izborima i našim osnovnim orijentacijama, zajedno sa gospođom Osmani. Tražio sam podršku CDU, ne samo za LDK, već i za Kosovo, za slobodne i demokratske izbore“, objasnio je Mustafa.

Bajer donosi dugoočekivane vesti o viznoj liberalizaciji

Izvor: Gazeta Express

Nemački poslanik CDU, Piter Bajer je tokom konferencije za štampu sa odlazećim premijerom, Ramušem Haradinajem rekao da ne može dati tačan datum za viznu liberalizaciju, ali da veruje da bi to mogao biti božićni poklon.

„Nemačka je iskrena pristalica integracije Kosova u EU, kao i liberalizacije. Neki su iznosili datume za liberalizaciju. Mi nismo nikada dali datum, razgovarali smo o procesu. Međutim, mi smo samo jedna zemlja, postoji mnogo zemalja koje bi trebalo da podrže ovaj proces. Nepravedno je da Kosovo nema viznu liberalizaciju. Neću dati datum, ali to će verovatno biti poklon za Božić“, rekao je Bajer, a prenosi Gazeta Express.

Kako je kosovski premijer rekao, potvrđeno je da nema tačnog datuma, ali je naglasio da Merkel podržava integraciju regiona u EU.

„Zamolio sam gospodina Bajera da podrži region, kao što je rekao kancelar. Još nemamo precizan datum za liberalizaciju viza“, rekao je Haradinaj.

KoSSev: Podsetimo, Piter Bajer je juče boravio u Beogradu, gde se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine i „integraciji zapadnog Balkana u EU“. Očekuje se i da će se poslanik nemačkog Bundestaga sastati i sa kosovskim premijerom u ostavci, Ramušem Haradinajem.

Videti još:

Američki senatori u poseti Beogradu i Prištini

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.