Vučić sa Trajkovićem: Okrugli sto sa Srbima sa KiM-a u martu

Okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u u kojem će učestvovati predstavnici Srba sa KiM-a biće održan sredinom marta – dogovoreno je na danas održanom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije Srpskog nacionalnog foruma koju je predvodio višedecenijski lider Srba sa KiM-a i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, Momčilo Trajković. U saopštenju iz Predsedništva Srbije, današnji razgovor ocenili su kao "sadržajan i otvoren". Trajković, sa druge strane, o sastanku, između ostalog, kaže – bilo je reči o odnosima među Srbima i tome da se "politika sa partijske na Kosovu i Metohiji pretvori u nacionalnu i državnu politiku". Govorilo se i o ubistvu Olivera Ivanovića. Otvoreno sam pitao Vučića da li je postojala mogućnost da se Oliver zaštiti – navodi Trajković.

"Članovi foruma upoznali su predsednika Vučića sa brojnim problemima sa kojima se susreću Srbi na Kosovu i Metohiji i izneli predloge za poboljšanje njihovog položaja i rešavanje životnih pitanja," navode iz Predsedništva.

Predsednik Srbije je, dodaju, izrazio spremnost da deo iznetih predloga bude prihvaćen, a da "opravdanost i izvodljivost preostalih predloženih rešenja budu razmatrani u narednom periodu". 

Tokom susreta je, takođe, zaključeno da bi od velikog značaja bilo održavanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, u kojem bi učešće uzeli i predstavnici Srba sa Kosova i Metohije.

Da se pitanje Kosova rešava kroz proces, a ne da se da konačno rešenje

Momčilo Trajković izjavio je, nakon sastanka, da je dogovoreno učešće političke i intelektualne elite sa KiM-a u unutrašnjem dijalogu.

Dogovorenom okruglom stolu, po rečima Trajkovića, prisustvovaće i Vučić i na njemu će svako izneti svoje stavove po pitanju KiM-a.

Trajković je kazao da im je Vučić obećao da će njihove predloge prihvatiti i da tu, pre svega, misli na to da politika "konačnog rešenja Kosova nije najbolje rešenje".

"Predložili smo da se pitanje Kosova rešava kroz proces, a ne da se da konačno rešenje jer je očigledno da Srbija danas nije spremna da nađe rešenje koje bi bilo najbolje ni od nacionalnog i državnog interesa i mislim da je predsednik to razumeo," rekao je, prenosi N1.

Kazao je da je predlog delegacije Srpskog nacionalnog foruma koji su bili na sastanku "da se ojača srpski element i da zakon koji predviđa kosovski dodatak ima i razvojnu komponentu".

Ukoliko dođe do promena politike Srbije prema KiM-u spremni da učestvujemo

Na sastanku je, kazao je, bilo reči i o odnosima među Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i o tome da se "politika sa partijske na Kosovu i Metohiji pretvori u nacionalnu i državnu politiku". 

Trajković je istakao i da su ukoliko dođe do promena politike Srbije prema Kosovu i Metohiji spremni da učestvuju u jednoj takvoj politici, ali "ne sigurno sa takvim stanjem kakvo je danas i potezima koji nisu produktivni".

Trajković je naveo i da se na sastanku govorilo o ubistvu Olivera Ivanovića i da je on Vučića "otvoreno pitao da li je postojala mogućnost da se Oliver zaštiti". 

"Dobio sam odgovor da ipak ne može svako jer mnogi ljudi koji su danas važne ličnosti nisu zaštićene tako da smo se složili da treba da se nastavi istraga i da nadležni daju odgovore. Mi ne znamo ko ga je ubio, ni ko je nalogodavac, ali želimo da naše vlasti učestvuju u istrazi i da je ubrzaju," rekao je Trajković.

Trajković i Vučić trebalo je da se sastanu tokom Vučićeve posete KiM-u, ali je taj sastanak izostao zbog, kako je saopšteno iz Predsedništva, propusta u organizaciji. Nakon otvorenog pisma Trajkovića Vučiću, zakazan je novi termin sastanka u Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.