Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Samostalna liberalna stranka

slobodan petrovic

Tri partije i jedna koalicija prijavile su se za učešće ne predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima za kosovsku skupštinu kao predstavnici srpske zajednice na Kosovu. Četiri liste srpskih političkih subjekata broje ukupno 50 kandidata. Jedna od tri partije koja je predala listu od 13 kandidata za poslanike je i partija kosovskih Srba, sa najdužom istorijom na kosovskoj političkoj sceni – Samostalna liberalna stranka.

Pored predsednika ove stranke, Slobodana Petrovića, na listi su i Dijana Živić, Boban Stanković, Nebojša Jakovljević, Milena Zdravković, Saša Savić, Sandra Đokić, Srđan Jovanović, Srđan Maksimović, Miroslav Stolić, Hristina Kostić, Radojica Mrđinac i Dragan Trajković.

SLS je, pored Srpske liste jedina parlamentarna partija kosovskih Srba koja je u poslednjem sazivu Skupštine Kosova imala jedan poslanički mandat, koji je osvojio lider ove stranke, a od februara ove godine, funkcionerka SLS, Dijana Živić, vrši funkciju ministarke poljoprivrede. Živić je na ovo mesto imenovana nakon smene predstavnika Srpske liste, Nenada Rikala.

„I pored toga što trpimo velike pritiske i ucene, verujemo da ćemo na predstojećim izborima ostvariti dobar rezultat“, naveli su iz Samostalne liberalne stranke za KoSSev.

Program SLS-a usmeren je na „zastupanje i odbranu interesa i vrednosti srpske zajednice na Kosovu i samim tim opštih ljudskih, civilizacijskih, demokratskih i građanskih vrednosti drugih naroda na Kosovu“.

SLS se zalaže za „razvoj zajednice kroz angažovanje svih progresivnih snaga bez obzira na nacionalnu pripadnost“.

Na pitanje Da li biste bili spremni da budete u vladi Aljbina Kurtija?, predsednik ove partije je naveo da se SLS kandiduje za mesta koja su zagarantovana za srpsku zajednicu i da ga apsolutno ne interesuje ko će da bude premijer. U kosovskoj skupštini, kako je naveo, predstavljaće srpsku zajednicu i boriti za njihova prava.

O pritiscima i pretnjama

Predsednik ove stranke, Slobodan Petrović, u više navrata je govorio o „pretnjama i pritiscima kojima su izloženi članovi njegove partije i njihove porodice, ali i svi koji nisu deo Srpske liste“ navodeći da za svoje tvrdnje ima i „desetine dokaza“ koje su predočili kako institucijama na Kosovu, tako i u Srbiji.

Kao konkretne primere naveo je slučajeve u kojima su, navodno, članovima porodica njihovih članova uručeni otkazi u Domu zdravlja u Gračanici.

Predsednik ove stranke takođe tvrdi da je 13 lekara KBC Priština u Gračanici potpisalo izjavu u kojoj optužuju rukovodstvo za „vršenje konstantnog mobinga primenom zloupotrebe službenog položaja“.

Prema njegovim navodima, ove informacije su prosleđene i Ministarstvu zdravlja RS, i u njima je „jasno naglašeno da njihov radni odnos nije definisan i da ih na taj način drže kao taoce, tako što im daju ugovore na tri, šest meseci i tako ih uslovljavaju“.

Međutim, kako je u intervjuu za Ajriš Tajms potvrdio, preduzeli su i konkretne korake pred kosovskim institucijama.

„Imamo snimke šefova kompanija kako kažu da će radnici biti otpušteni ako ne glasaju za Srpsku listu ili ne napuste SLS. Mi smo dali te dokaze tužilaštvu i nadamo se da će reagovati po tom pitanju“, rekao je  Petrović.

Za Samostalnu liberalnu stranku pritisak na zaposlene u državnim ustanovama ne predstavlja novinu. „Sve ovo smo već imali na izborima 2017. godine. Svi ovi pritisci, pretnje, ucene su u izveštajima evropskih posmatrača koji su posmatrali izborni proces“.

Smatraju da je u preporukama posmatrača jasno naznačeno ko je odgovoran za pretnje i pritiske, ali da nijedna od tih preporuka nije ispoštovana.

Zabrinjava ih odsustvo reakcije na ova dešavanja i strahuju da će se „ista situacija ponoviti i na ovim izborima“.

Iako kao i drugi politički subjekti koji nisu deo Srpske liste, SLS ne uživa podršku zvaničnog Beograda, ipak im je povodom proslave desotogodišnjice osnivanja pretri ove godine, Kancelarija za KiM uputila čestitke.

Kada ste pre deset godina registrovali Samostalnu liberalnu stranku naveli ste da će jedan od njenih programskih ciljeva biti povezivanje pokidanih niti u srpsko-albanskim odnosima…Proces srpsko-albanskog pomirenje nažalost i danas osećaju pripadnici i jednog i drugog naroda. Proces srpsko-albanskog pomirenja čiji ste, na neki način, bili vesnik, nema alternativu, ili barem alternativu koju bi poželeo ijedan razuman Srbin ili Albanac, i zato ćete u meni imati iskrenog saradnika u promovisanju politike saradnje dvaju naroda,“ poručio je Marko Đurić Slobodanu Petroviću januara 2016.

O SLS-u

Samostalna liberalna stranka navela je za KoSSev da broji 4.300 registrovanih članova. Predizborna kampanja SLS-a na Kosovu sprovodi se od „vrata do vrata“, ipak, ova partija na Severu nije vidljiva.

Kako objašnjavaju, od 2013 god. zbog ubistva njihovog kandidata za gradonačelnika Severne Mitrovice, Dimitrija Janićijevića, kao stranka su doneli odluku da ne učestvuju na lokalnim izborima na Severu Kosova dok se ne pronađu počinioci tog zločina.

Inače, SLS je osnovana 21. januara 2006. godine u Gračanici. Prvi put su učestvovali na parlamentarnim izborima 2007. godine i od tada su parlamentarna stranka.

Od te godine takođe su učestvovali i u svakom izbornom procesu na lokalnom nivou na Kosovu.

Najbolje izborne rezultate SLS je imala na parlamentarnim izborima 2010. kada je osvojila 8 poslaničkih mesta.

Na lokalnim izborima 2009. godine kandidati za gradonačelnika ove političke opcije pobedili su u opštini Gračanica (Bojan Stojanović), Štrpce (Bratislav Nikolić) i Klokot (Saša Mirković). SLS je iste godine osvojio i većinu odborničkih mesta u ovim opštinama.

Pored poslaničkih mandata, članovi Samostalne liberalne stranke obavljali su funkcije potpredsednika Skupštine Kosova, potpredasednika Vlade, ministara, zamenika ministara, savetnika, predsednika opština, odbornika u lokalnim skupštinama, predsedavajućih u lokalnim skupštinama, šefova kabineta.

Predsednik ove stranke, Slobodan Petrović, obavljao je funkciju potpredsednika Skupštine Kosova tokom dva saziva ( 2007-2010, 2015-2017) i potpredsednika vlade i ministra za lokalnu samoupravu (2011-2014).

Na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu, 2017. godine, SLS je osvojio 3.540 odnosno 0,49 odsto glasova.

O ostalim političkim profilima Srba sa KiM-a čitajte u: 

(Uskoro politički profili Srpske liste)

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Rada Trajković

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Partija kosovskih Srba

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Otadžbina

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: GI Sloboda, demokratija, pravda (U međuvremenu, Ksenija Božović pridružila se izbornoj listi Srpske liste tvrdeći da se priključila GI SDP, a što osporava nekoliko odbornika)

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Srpski nacionalni forum

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Progresivna demokratska stranka

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Narodna pravda

Ko je ko na političkoj sceni Srba sa Kosova: Nova partija KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.