Srpske partije na Kosovu osudile poziv predsednika Srbije da se glasa za Srpsku listu

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

Poziv predsednika Srbije, kao i ostatka srpskog rukovodstva da glasaju za „državni projekat Srbije – Srpsku listu“ na predstojećim izborima na Kosovu, danas je naišao na brojna negodovanja tri politička entiteta na Kosovu, koja će se pored Srpske liste takođe nadmetati na ovim izborima, kao i osudu NP „Otadžbina“ koji osuđuje i samo učešće na, kako naziva „separatističkim izborima“ .

PKS „našem Beogradu“: Mi nismo razbijači srpskog jedinstva, takve potražite među sobom i Srpskom listom

Partija kosovskih Srba takođe optužuje najviše državno rukovodstvo Srbije za pokušaje da se „napravi razdor“ među Srbima na Kosovu i Metohiji, preko „lažnih optužbi“ kako svi, izuzev Srpske liste, rade na razbijanju jedinstva srpskog naroda.

„Mi iz Partije kosovskih Srba, jasno i nedvosmisleno poručujemo našem Beogradu da mi nismo razbijači srpskog jedinstva i da takve potraže među sobom u Beogradu i među svojim poslušnicima unutar Srpske liste. A za nas možemo slobodno reći da smo Srbi sa imenom i krsnom slavom i da svoje ime nosimo podignute glave, a svoje slave slavimo na našem Kosovu. Na istom onom koje bi Beograd da podeli i razgraniči, a pritom da oduzme Srbima sa Kosova i minimum prava da nešto kažu a kamo li da se pitaju“.

Vaša Srpska lista je samo Vaša, ne i Srpska, jer Srbi na Kosovu dobro znaju sa kim je Vaša lista sedela u Vladi i šta Srbima donela. Ništa dobro Srbi nisu, niti će dočekati od Srpske liste i vaše politike podele i razgraničenja, koju mi osuđujemo i u potpunosti odbacujemo

Srbi na Kosovu žive jedinstveno i nema podela među nama osim onih koje pravi Kancelarija za KiM i Srpska lista, poručuju dalje, dodajući:

„Što pre gospodo iz Beograda shvatite stavove Srba sa Kosova, utoliko ćemo brže i lakše izgraditi pravo jedinstvo, a koje se za razliku od Vašeg jedinstva ne zasniva na pretnjama i ucenama već isključivo na razgovoru i dogovoru sa Srbima za šta Vam i pored svih pretnji i ucena kojima nas izlažete mi ipak ostavljamo naša vrata otvorena za saradnju sa Srbijom i sa Beogradom“.

Koalicija Sloboda

Vučićevu izjavu da od svih političkih partija Srba na Kosovu, jedino Srpska lista radi zajedno sa Beogradom, koalicija Sloboda smatra alarmantno opasnom. Ocenjuju da je njom „pogazio sva ustavna ovlašćenja i zloupotrebio svoju funkciju za stranačke interese“.

Ovom izjavom je obesmislio i urušio instituciju predsednika države Srbije, izjavom je po više osnova prekršio Ustav, zakon, ovlašćenja i etičke kodekse, sa pozicije moći jeste targetirao i nacrtao mete na čelu političkih neistomišljenika i pozvao na njihov linč što je zastrašivanje i izazivanje panike među građanima a posebno na području Kosova, javno izrekao i ucenu građana – platama i penzijama bez kojih će ostati ako ne glasaju kako on moli i zahteva, destabilizovao državu Srbiju, vodio i vodi zabranjenu funkcionersku kampanju za izbore na Kosovu, dokazao da perfektno poznaje sistem krađe izbora i doveo u potpunu sumnju legitimitet njega kao predsednika Republike Srbije, stvorio sve preduslove za pokretanje postupka za njegovo razrešenje sa pozicije predsednika države Srbije, po hitnom postupku“, navode iz koalicije

Ističemo da smo duboko zabrinuti za stanje u državi koje se kreira sa pozicije predsednika i da se osećamo životno ugroženim. Aleksandar Vučić sa pozicije moći vrši targetiranje svojih političkih neistomišljenika ugrožavajući bezbednost, ne samo njih već i svih građana, što je nedopustivo. Vrši javnu ucenu, širi paniku, preti da će ostati bez plata i penzija svi koji ne budu glasali za Srpsku listu, čime urušava i destabilizuje državu Srbiju i krši ustavnu obavezu predsednika države

„Ovo ne samo da je presedan u političkoj praksi već i ozbiljno urušavanje državnog sistema Srbije, od strane predsednika države“, istakli su, ali i zatražili „njegovo razrešenje“:

„Iz svega gore navedenog, smatramo da su se ispunili svi uslovi za njegovo razrešenje sa pozicije predsednika države Srbije po hitnom postupku i pozivamo institucije da postupe u skladu sa svojim ovlašćenjima“.

SLS: Znamo se!

Samostalna liberalna stranka „izražava čuđenje“ povodom poziva Aleksandra Vučića Srbima sa Kosova i Metohije, interno raseljenim i prognanim licima da na izborima 6. oktobra glasaju za Srpsku listu.

„Razumemo, ali ne odobravamo kad Marko Đurić iz koruptivnih (znači ličnih) interesa lobira za Srpsku listu. Razumemo ali ne odobravamo kad Aleksandar Vulin iz ličnih (znači koruptivnih) interesa uradi to isto. Ne razumemo, ne odobravamo i nećemo da prihvatimo da to, iz bilo kojih interesa, radi predsednik Srbije i državnik koji je obavezan da štiti prava svih svojih gradjana ali i svih Srba gde god da su. Ne razumemo, ne odobravamo i nećemo da prihvatimo lobiranje predsednika Srbije za jednu opciju, ne samo zbog interesa Samostalne liberalne stranke, već i zbog toga što tim činom Aleksandar Vučić krši demokratsku proceduru, zakone (Krivična dela protiv izbornih prava, čl. 154 do 162) i Ustav Srbije“, navodi SLS.

Zato moraju da prete, ucenjuju i teraju ljude na silu da glasaju za SL.
Deliti Srbe na dobre i loše, poželjne i nepoželjne, “Vučićeve” i “šiptarske”, ružno je, nedemokratski i necivilizacijski

Uprkos svemu što navodi SLS, Srbima na Kosovu je dosta podela i saveta sa strane, takođe poručuju i tvrde da će sami Srbi sa Kosova i Metohije „znati da odaberu najbolje među sobom“.

„Znamo se!“ – poručuju iz SLS.

Otadžbina: „Po običaju, predsednik laže“

Što se Otadžbine tiče, sam poziv predsednika Srbije Srbima na Kosovu i Metohiji da uzmu učešće na kosovskim vanrednim izborima predstavlja „drastično kršenje važećeg Ustava Republike Srbije“.

Građane podsećaju na to da je predsednik Srbije položio zakletvu na tom Ustavu i to na Miroslavljevom jevanđelju.

Predsednik još kaže da ako Srbi ne izađu na „separatističke izbore“ i ne budu glasali za „Srpsku listu“ pokidaće sve veze sa državom Srbijom, takođe podsećaju.

Nažalost, danas je srpstvo palo na niske grane kada je dozvolilo sebi da jedan bugojanski rajetin iz Čipulića rešava najvažnije srpsko pitanje

„Po običaju, predsednik laže. Upravo izlazak Srba na separatističke izbore znači legitimizaciju separatističke paradržavne tvorevine zvane republika Kosovo. I upravo izlazak Srba na takve izbore znači kidanje veze sa svojom državom“, naveli su iz Otadžbine.

Kad je o podsećanjima reč, naveli su i primer nekadašnjeg bojkota srpskih izbora od strane Albanaca tokom devedesetih, „punih 12 godina“, a za šta su imali podršku „zapadnih mentora“.

Pre neki dan smo čuli od Ramuša Haradinaja da je Aleksandar Vučić od separatističkih vlasti tražio 950 kvadratnih kilometara teritorije južne srpske pokrajine. Do ovog časa vlast to nije demantovala. To je manje od 8% teritorije Kosova i Metohije. Ali to nije sve. Tokom tih tajnih pregovora sa Hašimom Tačijem, Aleksandar Vučić je bio spreman da se odrekne 500 kvadratnih kilometara Preševske doline što ukupno znači dobitak od 450 kvadratnih kilometara. To je manje od 4% teritorije Kosova i Metohije ili površina recimo koju danas ima opština Krupanj u Srbiji. Očita je ideja Predsednika Srbije da dobije mrvice od teritorije koja po međunardnom pravu Srbiji pripada, da bi svojim građanima to prikazao kao uspeh pošto je tokom svog dolaska na vlast preuzeo obavezu da se odrekne južne srpske pokrajine.

Pre neki mesec više od 40 srpskih mladića iz sela Goražedevac kod Peći napustilo je Kosovo i Metohiju jer se vlast u Beogradu ni na koji način nije potrudila da te ljude zaposli. To je doprinos Aleksandra Vučića etničkom čišćenju ionako ispražnjene Metohije, jer za osam godina svoje vladavine Srbima u Metohiji izuzev jednog traktora „Džon-dir“, vlast iz Beograda ništa nije pomogla. Čak i povratnički dodatak od 5,000 dinara im je Kancelarija za KiM ukinula. Na novinarsko pitanje da se Srbi sele sa Kosova i Metohije Aleksanar Vučić je odgovorio, pa šta ima veze, sele se i iz Srbije.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.