Klan Kosova: Predsednica Osnovnog suda u Mitrovici vratila se na posao nakon suspenzije

Ljiljana Stevanović sudija
FOTO: Radija Kontakt plus/Printscreen

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Posle suspenzije pre skoro dva meseca, predsednica Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljana Stevanović, ovog utorka se vratila na posao kao rukovodilac ove institucije.

Klan Kosova saznaje da Stevanović za to vreme nije podnela ostavku na funkciju sudije, već je danas okončana disciplinska mera suspenzije koju joj je odredio Sudski savet Kosova.

Ljiljana Stevanović suspendovana je sa posla 24. marta ove godine nakon što je prisustvovala sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić, u ponedeljak, 22. marta u Beogradu.

Povratak Stevanović za Klan je potvrdio predsedavajući Sudskog saveta Kosova, Aljbert (Albert) Zogaj, koji je nagovestio da je predsednica Osnovnog suda u Mitrovici postigla dogovor sa istražnim većem.

Sudija je priznala delo, odnosno učešće na sastanku sazvanom u Beogradu, a veće joj je izreklo jednu drugu disciplinsku meru.

Koja je kazna izrečena, on nije saopštio, jer je slučaj još uvek u toku.

Sudski savet Kosova istražuje još dve mitrovičke sudije koje su takođe učestvovale, Dragicu Jakovljević i Lidiju Vučurović, u skladu sa zakonskim odredbama o disciplinskoj odgovornosti, ali ni o njima još uvek nije doneta odluka.

Klan Kosova je preneo da su sudije, kao predstavnici institucija, viđene kao nikada do sada na sastanku na kojem su razgovarali o srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima održanim 3. aprila, koje kasnije Kosovo nije dozvolilo da se održe na njegovoj teritoriji.

Kao i obično, na ovim sastancima bili su prisutni pojedinci koji su deo paralelnih institucija i političari iz Srpske liste.

KoSSev:

Podsetimo, suspenzija predsednice Osnovnog suda zbog toga što je prisustvovala sastanku u Beogradu naišla je krajem marta na protest u severnom delu Mitrovice, a koji je prvobitno trebao da bude protest Srba zbog neodržavanja srpskih izbora na Kosovu.

Tada je ministar u Vladi Kosova, Goran Rakić, saopštio da su se sve srpske sudije u mitrovičkom regionu „samosuspendovale“ radi podrške svojoj koleginici Stevanović. 

Kako je tada najavio, oni i neće odlaziti na posao, sve dok se predsednica Ljiljana Stevanović, ne vrati na svoje radno mesto.

Međutim, prištinski mediji su još početkom aprila meseca javili da su se srpske sudije vratile na posao.

KoSSev se s ciljem potvrde ovih navoda obratio Osnovnom sudu u Mitrovici koji do dan danas nije odgovorio na naš upit.

Više o tome u: 

Srpske sudije se vratile na posao

Hodžić: Nisam demantovala Gorana Rakića

Gazeta: „Rakić kaže da svi zaposleni Srbi obustavljaju rad, a Hodžić to negira“

Izbori nestali sa agende protesta, „samosuspendovali“ se zbog sudije

Kurti: Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce, na Kosovu sudstvo nezavisno

Hadžiju: Podržavam odluku SSK, sudije u Mitrovici da se ne rugaju institucijama, već da poštuju zakon

Vulin: Izbacivanjem Srba iz institucija Kurti ‘ubio’ Briselski sporazum – prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe

Vučić: Briselski sporazum više ne postoji, pripremljena smena komandira koji su bili na sastanku u Beogradu

Suspendovana predsednica suda u Mitrovici nakon razmatranja njenog prisustva na sastanku sa VučićemPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.