Adler: SAD podržavaju ulazak Kosova u Partnerstvo za mir; Priština: Hvala, pripremamo se za „Defender Europe 2023“

FOTO: Kosovsko ministarstvo odbrane

Sjedinjene Američke Države podržavaju prijem Kosova u Partnerstvo za mir NATO-a, saopštio je danas portparol američke misije pri NATO-u, Džefri Adler. „SAD potvrđuju da Kosovo smatraju pouzdanim partnerom“, zahvalili su se odmah iz kosovskog Ministarstva odbrane.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Podršku Prištini na putu ka evroatlantskim institucijama u više navrata su potvrdili iz SAD-a. To je danas učinio još jedan predstavnik ove zemlje, naglasivši da se podrška odnosi i na Partnerstvo za mir.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju članstvo Kosova u evropskim i evroatlantskim institucijama, uključujući Partnerstvo za mir NATO-a“, naveo je u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa Džefri Adler (Jeffrey), portparol američke misije pri NATO-u.

U istom odgovoru, međutim, Adler je podsetio da sve odluke Alijanse, uključujući i partnerstva kao što je Partnerstvo za mir, konsenzusom donosi Severnoatlantski savet.

Podsetimo, kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je nedavno da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir, ali i Savet Evrope.

Međutim i tada su se takođe oglasili NATO zvaničnici koji su upozorili da je koncenzus među državama članicama neophodan za sve odluke u Alijansi, podseća RSE.

Od ukupno 30 država koliko NATO ima članica, četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

U međuvremenu se oglasilo kosovsko Ministarstvo odbrane navodeći da su SAD još jednom, kroz otvorenu podršku portparola misije SAD u NATO-u, dokazale da Prištinu smatraju pouzdanim partnerom.

U saopštenju se osvrću i na zajedničku vojnu vežbu „Defender Europe“ pod vođstvom NATO-a, na kojoj je Kosovo i prošle godine učestvovalo, poručivši da su zajedničke misije put ka ciljevima Kosova.

„Defender Europe 2023, koordinacija kao zajedničke misije, naš je put ka našim krajnjim ciljevima – članstvu u evropskim i evroatlanstkim institucijama“, naveli su iz ovog ministarstva.

Dodaju i da je put Prištine „neodvojiv od saveznika“ i da je to ispravan put – „jer delimo iste vrednosti demokratije, mira i stabilnosti za koje smo posvećeni“.

Podcrtali su da je Kosovo spremno da produbi partnerstvo sa SAD-om, te da je posvećeno putu intergracije u NATO i Evropsku uniju.

Danas se ujedno oglasio kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, navodeći da pripadnici KBS-a nastavljaju sa pripremama za „Defender Europe 2023“.

„Sve obuke se odvijaju po standardima NATO zemalja. Ponosni na našu vojsku“, poručio je Mehaj na Fejsbuku uz video klip vežbi pripadnika KBS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.