Još jedan protest specijalaca ispred kosovske vlade: 14 zahteva uz poziv na sastanak; Svećlja: Nikada niste imali veću podršku

Specijalne jedinice protest kosovska vlada
FOTO: Gazeta Express

U uniformama i sa maskama preko lica, pripadnici specijalne interventne jedinice i drugi policijski službenici, danas su održali još jedan protest ispred kosovske vlade. Ovog puta izneto je 14 zahteva, među kojima su i oni koji su se mogli čuti na prethodnom protestu – promena kategorizacija poslova, odnosno veće plate, isplata većih dodataka za opasnost i obezbeđivanje zdravstvenog osiguranja.

Protest je trajao 30 minuta.

Započet je dolaskom pripadnika specijalnih jedinica koji su nosili uniforme i maske.

Njima su se, kako je još sinoć potvrđeno, pridružili predstavnici sindikata Kosovske policije.

Šef Sindikata Imer Zećiri, kazao je danas da je policija uvek bila posvećena „zaštiti reda i javnog mira, zaštiti integriteta i teritorije“, te da sada traže od kosovske vlade samo da ispuni „legitimne i legalne zahteve“.

Izlistao je 14 zahteva navodeći da su oni prioritet, te je zatražio od kosovske vlade da ih realizuje u najoptimalnijem roku.

„1. Poboljšanje uslova rada uopšte, kao što su odeća, radni alat, logistički alat, policijski objekti, s obzirom da pojedini policijski objekti i vozila, kao i druga oprema neophodna za obavljanje službenih poslova, ne ispunjavaju minimalne uslove za rad.

2. Dodatak za opasnost za policijske službenike treba da bude trajan i da ne zavisi samo od određenog mesta ili lokacije i tražimo da dodatak za opasnost na radu bude od 25 do 50% od osnovne zarade i da se formira komisija koja će preispitati nivo i kategorizaciju nadoknada za opasnost.

3. Uključivanje pojedinih jedinica u dodatak za uslove rada.

4. Zakon o penzionisanju sa navršenih 55 godina, isto kao što predviđa i zakon KBS.

5. Životno osiguranje i povećanje sredstava u budžetu policije za zdravstvene usluge radi pokrića troškova za lekove i druge usluge.

6. Zahtevamo da se stvori fond ili odredi iznos finansijskih sredstava za stepen invaliditeta za pripadnike KP koji su povređeni tokom obavljanja službenih dužnosti.

7. Uključivanje civilnog osoblja u dodatak za konkretan rad.

8. Dnevnica za sve pripadnike Kosovske policije, jednaka za sve.

9. Putni dodatak za one koji putuju daleko od prebivališta na posao.

10. Dodatna isplata zarade na kraju godine za sve one koji su tokom cele godine pokazali dobar učinak.

11. Vraćanje radnog staža godine na 0,5 koliko je bilo, kao i priznavanje školske spreme.

12. Vratiti tri dodatne plate službenicima koji odlaze u penziju.

13. Omogućiti dodatnu platu svim pripadnicima policije za smrtni slučaj u užoj porodici i

14. Brinuti se o dobrobiti porodica pripadnika Kosovske policije koji su izgubili život u obavljanju službenih dužnosti ili su bili povređeni. Na primer, školovanje dece, zapošljavanje nekog od dece ili članova uže porodice, obezbeđivanje mesta stanovanja ako ga nemaju“, rekao je Zećiri u obraćanju medijima.

Na kraju je poručio da su u svakom trenutku spremni na razgovore sa kosovskom vladom, te je izrazio nadu da će ih centralna vlast razumeti i pozvati na još jedan sastanak kako bi „pronašli konkretno rešenje za legitimne zahteve“.

Svećlja: Proširili smo suverenitet ka Severu, ne verujem da postoji plata koja bi nas ohrabrila na ovo

I ovaj protest policijskih službenika pratilo je oglašavanje kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje, koji je govorio o „nejednakosti“ u platama u različitim profesijama i težnji Kurtijeve vlade da ih uklone ili smanje.

Sa druge strane, ponovo se hvalio uvećanjem budžeta za Kosovsku policiju i upoređivao ga sa ulaganjima pre Kurtijeve vlade.

Ujedno je kazao da je potpisan sporazum kojim će se omogućiti sve zdravstvene usluge u svim regionima Kosova za policajce sa prioritetom i bez plaćanja.

„Preuzimanjem mandata, Kosovska policija i specijalne jedinice su imale i imaju najveću podršku kako u finansijskom smislu, tako i u strukturi“, naveo je Svećlja.

Hvalio se i time da je njegovo ministarstvo u ovom periodu „uradilo mnogo dobrog posla“ u borbi protiv korupcije, kriminala, šverca, uprkos, kako navodi, činjenici da „pravosuđe nije mnogo pomoglo“.

„Konkretno, proširili smo integritet, suverenitet i bezbednost na Severu. Ne verujem da postoji plata koja bi nas ohrabrila na ovo, ali mi smo dali sve od sebe da se prema svakoj jedinici Kosovske policije ponašamo onako kako zaslužuje“, dodao je Svećlja.

Kaže i da su zajedno „utrli pravičan i siguran put“ za promenu bezbednosne situacije na Kosovu, te da sada „nema povratka“.

„Svako ko u bilo kom obliku, za lične ili grupne interese, pokušava da iskoristi različite situacije kako bi razvodnio ove obaveze, predodređen je na neuspeh“, zaključio je Svećlja.

Šta je prethodilo protestu

Podsetimo, jedinica za specijalne intervencije (NJSI), Jedinica za rukovanje ekspolozivnim napravama (NJTM) i druge jedinice Kosovske policije organizovale su prvi protest 1. novembra, takođe ispred zgrade kosovske vlade, odakle su zatražili promenu kategorizacije poslova i uvrštavanje u spisak stručnjaka, veće dodatke za opasnost – odnosno utvrđivanje na 50 odsto od osnovne plate i da im se dodeljuju dodaci za posebne uslove rada.

Tada su upozorili da neće odustati od svojih zahteva.

Protestu je prethodila odluka kosovske vlade koja je doneta samo par dana ranije, 27. oktobra, kojom su predstavljene naknade za opasnost za pripadnike Kosovske policije.

Naknade su podeljene u sedam kategorija, u zavisnosti od položaja policijskih službenika.

Za elitne jedinice, a to su jedinica za specijalne intervencije, jedinica za brze intervencije i jedinica za blisku zaštitu, naknade će biti 150 evra iznad osnovne plate. Za Jedinicu za eksplozive i deminiranje, vlada je saopštila da će dodatak vredeti 120 evra.

Policajci, koji su i ranije bili nezadovoljni primanjima, smatraju da su novom odlukom i zakonom o platama – oštećeni.

Drugi protest specijalnih jedinica trebalo je da se održi 7. novembra, međutim, on je otkazan nakon što im je kosovski premijer kazao da će se sastati sa njima s ciljem razgovora o ovim zahtevima.

Sastanak je održan 15. novembra, ali je završen bez dogovora.

O ovom sastanku, te detaljima razgovora nedavno je pisao Albanian Post.

Pozivajući se na svoja nezvanična saznanja, ovaj medij je naveo da je Kurti navodno kazao policajcima da ne može da im ispuni postavljene zahteve, jer „ne može da im se preda“, kao što se „nije predao ni EU, ni Americi“.

Ovaj medij je takođe pisao da je Kurti navodno bio „ravnodušan“ kada su mu kazali da ne protestuju iz političkih razloga.

Suprotno onome što je kosovskoj javnosti predstavio kao „izvanrednu akciju NJSI“ u Banjskoj, Kurti je, piše dalje Albanian Post, pripadnicima FIT-a navodno rekao – „nije da ste nešto uradili (24. septembra), ubili ste trojicu snajperom iz daljine“.

Povezane vesti:

Priština: Sindikat Kosovske policije protestuje danas zajedno sa pripadnicima specijalne jedinice

AP o sastanku Kurtija sa specijalcima: „Nije da ste nešto uradili (24. septembra), trojicu ste ubili sa distance snajperom“

Kurti sa specijalcima o zahtevima za dodatke: Najavljuje ulaganja u opremu i upozorava na ograničenja; Express: Nema dogovora

Najavljeni protest NJSI ipak obustavljen, obećali im sastanak sa Kurtijem sledeće nedelje

NJSI ispred vlade, opozicija uz njih, mediji o uspehu u Banjskoj, Svečlja i Kurti na FB o ulaganju u specijalce

Priština: Protest specijalnih jedinica KP zbog malih naknada za rizik, vladi poručili da se ne igra sa životima njihovih porodica

Dodatak na rizik ne povećava prihod kosovskim specijalcima, najavili protest

AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na njihovu intervenciju u BanjskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.