Kurti sa specijalcima o zahtevima za dodatke: Najavljuje ulaganja u opremu i upozorava na ograničenja; Express: Nema dogovora

Kurti specijaci
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, sastao se danas sa predstavnicima Kosovske policije i specijalnih jedinica ove institucije s ciljem razgovora o njihovim zahtevima u vezi sa novčanim dodacima. Kurti ih je „pažljivo saslušao“, najavio ulaganja u opremu i poboljšanje uslova rada, ali im je i ukazao na „ograničenja koja postoje“, saopštili su iz kosovske vlade bez preciziranja da li su prihvaćeni ili odbijeni zahtevi. Sa druge strane, pojedini prištinski mediji pišu da dogovora nema.

Jedinica za specijalne intervencije (NJSI), Jedinica za rukovanje ekspolozivnim napravama (NJTM) i druge jedinice Kosovske policije organizovale su protest 1. novembra ispred zgrade kosovske vlade, odakle su zatražili promenu kategorizacije poslova i uvrštavanje u spisak stručnjaka, veće dodatke za opasnost – odnosno utvrđivanje na 50 odsto od osnovne plate i da im se dodeljuju dodaci za posebne uslove rada.

U međuvremenu su novi protest najavili za 7. novembar, ali su isti otkazali nakon što im je kosovski premijer kazao da će se sastati sa njima s ciljem razgovora o ovim zahtevima.

Prema navodima prištinskih medija, sastanak je počeo danas oko 16. časova i trajao je skoro tri sata.

Oglašavanja su izostala sve do večeras kada je kabinet kosovskog premijera o sastanku izvestio saopštenjem i to bez preciziranja da li su zahtevi usvojeni ili nisu.

Zajedno sa Kurtijem zamenika generalnog direktora Kosovske policije, Fehmija Hotija i predstavnike i pripadnike Jedinice za specijalne intervencije ugostili su kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja i ministar finansija, Hekuran Murati.

„U dugoj diskusiji, premijer Kurti i dva ministra vladinog kabineta su najpre sa pažnjom saslušali sve zahteve i pitanja koja su pokrenuli pripadnici Kosovske policije, zahvalivši im se na njihovom doprinosu stručnim radom i u službi reda i mira“, poručili su iz kosovske vlade.

Sa druge strane, navode da ih je Kurti obavestio da je kategorizacija i vrednost naknada za opasnost za pripadnike Kosovske policije obavljena „sa posebnom i povećanom pažnjom“, uzimajući u obzir sve faktore u vezi sa njihovim radom i odgovornostima, ali u isto vreme uzimajući u obzir „ograničenja koja postoje“.

Preciziraju da je kosovska vlada posvećena poboljšanju uslova rada i opreme za Kosovsku policiju, čime se, kako navode, olakšava rad i direktno utiče na smanjenje opasnosti pri obavljanju dužnosti i odgovornosti.

„Ovo opredeljenje se takođe ogleda u nacrtu budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova za 2024. godinu, koji predviđa povećanje kapitalnih investicija za Kosovsku policiju“, naveli su iz Kurtijevog kabineta.

Kosovska policija se do sada nije oglašavala u vezi sa ovim sastankom.

Sa druge strane, prištinska Gazeta Express izvestila je večeras, pozivajući se na svoje izvore, da na sastanku nije postignut dogovor, odnosno da je izostalo obećanje kosovskog premijera da će ispuniti zahteve.

Podsetimo, specijalne jedinice protestovale su 1. novembra ispred zgrade kosovske vlade kako bi izrazile nezadovoljstvo novim zakonom o platama, odnosno naknadom za rizik.

Za specijalne jedinice opredeljeno je 150 evra tog dodatka.

Kako je javljao Kallxo, pozivajući se na zvanični dokument – osnovna plata jednog pripadnika NJSI iznosi 631,89 evro.

Policajci, koji su i ranije bili nezadovoljni primanjima, smatraju da su novom odlukom i zakonom o platama – oštećeni, kao i odnosom vlasti prema njima.

Požalili su se na više od 350 sati prekovremenog rada u samo poslednjih mesec dana i to usled situacije na Severu.

Pre nego što je odlučio da se sastane sa pripadnicima specijalnih jedinica, odnosno dan nakon protesta i serije kritika opozicije, kosovski premijer se oglasio na Fejsbuku, obećavajući da će im krajem novembra retroaktivno uplatiti po 1,350 evra. Izneo je i tada detalje o većem ulaganju u specijalnu policiju. Od toga da oprema NJSI vredi 10.000 evra, a da je njihova prosečna plata preko 2.200 evra mesečno (plata i dodaci).

Sa istim tvrdnjama, takođe dan nakon protesta, izašao je i čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svečlja. Čak je kazao i da su ove jedinice „imale i imaju najveću podršku u finansijskom smislu“.

Opozicioni lideri stali su uz policajce, sinhrono upirući prst u kosovsku vladu.

Predsednik Sindikata Kosovske policije, Imer Zećiri, upozorio je prethodno da će, ukoliko kosovska vlada ne ispuni njihove zahteve – uslediti „ekstremne mere“ a koje uključuju i ostavke policajaca.

Osnovana pre 24 godine, Kosovska policija broji skoro 10.000 pripadnika različitih činova. Još uvek nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje.

Prema podacima sindikata, ovu ustanovu je od osnivanja 1999. godine napustilo više od 2.200 članova.

Opširnije o ovom protestu:

Najavljeni protest NJSI ipak obustavljen, obećali im sastanak sa Kurtijem sledeće nedelje

NJSI ispred vlade, opozicija uz njih, mediji o uspehu u Banjskoj, Svečlja i Kurti na FB o ulaganju u specijalce

Priština: Protest specijalnih jedinica KP zbog malih naknada za rizik, vladi poručili da se ne igra sa životima njihovih porodica

Dodatak na rizik ne povećava prihod kosovskim specijalcima, najavili protest

AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na njihovu intervenciju u BanjskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.