AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na njihovu intervenciju u Banjskoj

FOTO: KoSSev

Jedinica za specijalne intervencije Kosovske policije (NjSI), poznata i kao FIT, čiji su pripadnici učestvovali u sukobu u selu Banjska 24. septembra, razmatra privremeno uklanjanje iz Kosovske policije a najpre zbog nezadovoljstva u vezi sa njihovim zahtevima kosovskoj vladi, odnosno zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i rad u rizičnim situacijama, preneo je Albanian post. Iako je u petak kosovska vlada i usvojila paket pomoći odnosno naknada za Kosovsku policiju uključujući i za ovu njihovu jedinicu, oni su ipak i dalje nezadovoljni, pa najavljuju protest. Osim toga, saznanja Albanian post-a su i da je razlog za nezadovoljstvo ove jedinice KP vezan upravo za njihovu intervenciju 24. septembra.

Ovaj medij o eventualnom napuštanju jedne od „najspremnijih jedinica“ ove policije pisao je 19. oktobra.

Prvi razlog, poznat i od ranije, jeste taj što se ovoj, ali i drugim jedinicama KP, ne isplaćuju naknade za prekovremeni rad, kao ni za rad u rizičnim situacijama.

Sindikat Kosovske policije neretko je i ranije protestovao tražeći od kosovske vlade bolje uslove za njene službenike, a bilo je i izveštaja da policajci napuštaju ovu instituciju zbog loših uslova koje uključuju i nedostatak uniformi, kao i neisplaćivanja dodataka.

Takođe, službenici traže i tri naknadne plate za penzionere, smanjenje radnog staža sa 0,5 na 0,25 prvih 15 godina, zdravstveno i životno osiguranje kao i Zakon o penzionisanju u Kosovskoj policiji, precizira isti medij.

Drugi razlog, piše Albanian post pozivajući se na svoja saznanja iz jedinice NjSI, vezan je upravo za događaje u Banjskoj od 24. septembra i njihovo angažovanje u tom incidentu.

„Informacije iz NjSI kažu da su pripadnici ove elitne grupe, često nazivane ‘ponosom policije’, shvatili da im 24. septembra nije sve jasno preneto i da su neke stvari u političkom lancu uticale na njihov rad na terenu“.

Specijalna interventna jedinica očekuje da se ovo rešava na političkom nivou.

Isti medij tvrdi da su, u želji da pokažu ozbiljnost svog protesta, pripadnici ove jedinice odbili, odnosno, „nisu pozitivno odgovorili“ ni na poziv kosovske predsednice Vjose Osmani, da se pojave na ovogodišnjoj tradicionalnoj večeri „Lame“ u stanici Specijalnih jedinica „Enver Zimberi“ u južnom delu Mitrovice.

„Odsustvo NjSI uočeno je i po fotografijama koje je sa ove večere objavila sama Osmani na Fejsbuku, a na kojima se vidi da nije prisutan nijedan pripadnik ove elitne policijske grupe“, navodi Albanian post.

Predsedništvo je odsustvo NjSI na toj večeri pokušalo da predstavi kao slučajnost.

Upravo odluku o naknadama za Kosovsku policiju, juče je usvojila Kosovska vlada, a visina tih dodataka je razvrstana u sedam kategorija – od 45 do 150 evra.

Za specijalne interventne jedinice sledi najveći dodatak, 150 evra na osnovnu platu, prenela je Koha.

Iako do sada javno nisu komentarisali novu odluku, ranije su za 1. novembar najavili protest.

Novu odluku komentarisao je bivši direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj. Za njega je ona skandalozna, jer je čak i manja u odnosu na ranije naknade za sve jedinice.

Konkretno za specijalne jedinice, naknada je, kazao je on, sada niža za čak 65 evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.