Priština: Protest specijalnih jedinica KP zbog malih naknada za rizik, vladi poručili da se ne igra sa životima njihovih porodica

Protest specijalnih jedinica
FOTO: EkonomiaOnline

Izvor: EkonomiaOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Pripadnici Jedinice za specijalne intervencije, najelitnije jedinice kosovske policije, protestovali su ispred zgrade Vlade Kosova, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom o smanjenim naknadama za rizik, prenosi Ekonomia online.

Nezadovoljstvo je izrazila i Jedinica za rukovanje eksplozivnim napravama

Policijske elitne jedinice zatražile su od premijera Aljbina Kurtija da razmisli i sastane se sa njima kako bi razgovarali o realizaciji svojih zahteva.

Ove dve elitne jedinice policije poručile su da neće stati dok se ne ispune zahtevi, jer su tražili da se ne igra njihovim dostojanstvom.

„Specijalna interventna jedinica i Jedinica za rukovanje eksplozivnim napravama okupile su se danas ispred Vlade kako bi protestovali i izrazili svoje negodovanje u vezi sa kategorizacijom opasnosti na radu, posebno za naknade predviđene zakonom. Ove dve jedinice su obučene i pripremljene po najvišim međunarodnim standardima, specijalizovane su i sertifikovane za borbu protiv terorizma, oslobađanje talaca, kao i slučajeve ugrožavanja nacionalne bezbednosti, kao i intervencije gde je rizik procenjen kao ekstreman, zato smo elitna jedinica kosovske policije. Ove dve jedinice obučavaju najprestižnije akademije i jedinice u svetu“, rekao je jedan od predstavnika novinarima.

„Spremni smo i ravnopravni sa elitnim jedinicama sveta, a to dokazuje učešće i uspeh u mnogim policijskim operacijama i međunarodnim takmičenjima, donoseći medalje na Kosovo. Ove dve jedinice su uvek pokazivale visok profesionalizam izvodeći operacije, posebno u najosetljivijem delu zemlje, štiteći integritet i državni suverenitet. Naše pritužbe ne datiraju od juče, već je prošlo više od 10 godina od kada smo dobili obećanja o beneficijama koje nam duguju, ali nikada nisu ostvarena. U početku su razlozi za neispunjavanje naših zahteva bili nedostatak zakona o platama”.

„Naprotiv, došlo je i do smanjenja kategorizacije opasnosti, čak je i posebna naknada koju uživamo od 2010. potpuno ukinuta. Jedinstveni smo po zahtevima jer su to legitimni zahtevi i hitne potrebe. Nećemo odstupiti dok se ne realizuju. Pozivamo premijera i Vladu da preduzmu konkretne korake u njihovoj realizaciji. Poštovani premijeru, dobro znate kakve opasnosti i pretnje nosioci ovih jedinica nose sve vreme, ne samo tokom obavljanja službene dužnosti, već i u privatnom životu. Zato, nemojte se igrati sa našim dostojanstvom, sa životima naših porodica. Dokazali smo se u više navrata u prošlosti i nedavno u neutralizaciji ‘terorističke grupe’ 24. septembra. Zahtevamo da razmotrite dat predlog za naknade za rizik i prihvatite naše zahteve i radujemo se što ćemo se uskoro sastati i zajedno rešiti. Naši zahtevi su: Kategorizacija kao posebne celine i uvrštavanje u listu stručnjaka. Rizik treba odrediti na 50 odsto osnovne plate i dodataka za specifične uslove rada”.

Prema predlogu kosovske vlade, visina naknada biće različita za 7 kategorija i iznosiće od 45 do 150 evra.

Sedam kategorija radnih mesta u ovoj instituciji očekuju naknade sa novembarskim zaradama koje se kreću od 45 do 150 evra i koje se očekuje retroaktivno za mesece od usvajanja Zakona o platama.

Prema predlogu, članovi elitnih jedinica (Jedinica za specijalne intervencije, Jedinica za brze intervencije i Jedinica za blisku zaštitu) dobiće 150 evra uz osnovnu platu.

Dodatak na rizik ne povećava prihod kosovskim specijalcima, najavili protest

AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na njihovu intervenciju u BanjskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.