Najavljeni protest NJSI ipak obustavljen, obećali im sastanak sa Kurtijem sledeće nedelje

Protest specijalnih jedinica
FOTO: EkonomiaOnline

Jedinica za specijalne intervencije (NJSI), Jedinica za rukovanje ekspolozivnim napravama (NJTM) i druge jedinice Kosovske policije – obustavile su privremeno protest koji su najavili za danas u 12 časova na Trgu Skenderbeg u Prištini.

Ova odluka, usledila je nakon sastanka generalnog direktora Kosovske policije Gazmenda Hodže sa predstavnicima ovih jedinica.

On je predstavnike ovih jedinica, kako se navodi u saopštenju KP,  obavestio da je kosovski premijer Aljbin Kurti obećao da će se sledeće nedelje sastati sa njima i razgovarati o zahtevima pripadnika ovih jedinica i pronaći rešenje.

Tako su odlučili da današnji protest obustave.

Osnovana pre 24 godine, Kosovska policija broji skoro 10.000 pripadnika različitih činova. Još uvek nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje.

Prema podacima sindikata, ovu ustanovu je od osnivanja 1999. godine napustilo 2.200 članova.

Gore pomenute ključne specijalne jedinice, protestovale su prošle nedelje ispred zgrade kosovske vlade kako bi izrazile nezadovoljstvo novim zakonom o platama, odnosno naknadom za rizik.

Kako je javljao Kallxo, pozivajući se na zvanični dokument – osnovna plata jednog pripadnika NJSI iznosi 631,89 evro.

Kosovska vlada, krajem prošlog meseca, donela je odluku da svim pripadnicima Kosovske policije dodeli dodatke na rizik.

Za specijalne jedinice opredeljeno je 150 evra tog dodatka.

Međutim, policajci, koji su i ranije bili nezadovoljni primanjima, smatraju da su novom odlukom i zakonom o platama – oštećeni, kao i odnosom vlasti prema njima.

Požalili su se na više od 350 sati prekovremenog rada u samo poslednjih mesec dana i to usled situacije na Severu.

Zatražili su tada i da ih primi i sasluša kosovski premijer.

On se ipak, ali na Fejsbuku, oglasio dan nakon protesta. Obećao je da će im krajem novembra retroaktivno uplatiti po 1,350 evra. Izneo je tada i detalje o većem ulaganju u specijalnu policiju. Od toga da oprema NJSI vredi 10.000 evra, a da je njihova prosečna plata preko 2.200 evra mesečno (plata i dodaci).

Sa istim tvrdnjama, takođe dan nakon protesta, izašao je i čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svečlja. Čak je kazao i da su ove jedinice „imale i imaju najveću podršku u finansijskom smislu“.

Opozicioni lideri stali su uz policajce, sinhrono upirući prst u kosovsku vladu.

Iako su za danas protest obustavili, predsednik Sindikata Kosovske policije, Imer Zećiri, upozorio je ponovo da će, ukoliko vlada ne ispuni njihove zahteve – uslediti ekstremne mere a koje uključuju i ostavke policajaca. Nada se ipak da će sastanak sa Kurtijem biti plodonosan.

Opširnije o ovom protestu:

NJSI ispred vlade, opozicija uz njih, mediji o uspehu u Banjskoj, Svečlja i Kurti na FB o ulaganju u specijalce

Priština: Protest specijalnih jedinica KP zbog malih naknada za rizik, vladi poručili da se ne igra sa životima njihovih porodica

Dodatak na rizik ne povećava prihod kosovskim specijalcima, najavili protest

AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na njihovu intervenciju u BanjskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.