Dodatak na rizik ne povećava prihod kosovskim specijalcima, najavili protest

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Posle devetomesečnog odlaganja, pripadnici kosovske policije očekuju da dobiju naknade za opasnost, od 45 do 150 evra u zavisnosti od kategorije. Od 570 do 675 evra bruto biće plata pripadnika sa činom policije. Pojedine policijske jedinice nisu imale mnogo koristi od novog Zakona o platama, koji, kako navode u Vladi, ima za cilj povećanje i stvaranje ravnopravnosti kategorija. 

Kosovska policija, koja je tokom obavljanja svojih dužnosti često izložena opasnosti, posle devet meseci odlaganja očekuje da dobije naknadu za opasnost. Ukoliko novi predlog Vlade stupi na snagu, očekuje se da će sedam kategorija radnih mesta u ovoj instituciji dobiti naknade od 45 do 150 evra uz novembarske plate.

Vrednost dodatnog rizika, koju predlaže izvršna vlast je od 60 do 80 manja nego pre stupanja na snagu Zakona o platama. Ovaj minus, za redovnu policiju, nadoknađen je osnovnom platom, koja je novim zakonom povećana sa 392 evra na 525 evra bruto. Međutim, promene plata i naknada nisu uticale na primanja policajaca Specijalne interventne jedinice. Bruto plata od 675 evra je plata pripadnika ove kategorije, uključujući i dodatak za rizik. To su bila novčana primanja za ovu kategoriju i pre stupanja na snagu novog zakona, jer je pored naknade za rizik, ova jedinica imala i dodatak za posebne poslove u iznosu od 100 evra, koji je sada uklonjen.

Po osnovu vrednosti osnovne plate i dodatka za opasnost, reakcioni timovi i patrole, koje istovremeno čine najveći broj Kosovske policije, primaće platu od 585 evra bruto. U odnosu na zaradu pre stupanja na snagu novog Zakona, ova kategorija ima povećanje od 53 evra. Bruto plata policijskih službenika za vođenje operacija je od 497 evra koliko je isplaćeno prošle godine. A, pripadnici pograničnih patrola primaće bruto platu od 625 evra, odnosno 53 evra više.

Stručnjak za bezbednosna pitanja, Drizan Šalja (Shala), rekao je da se neto plata policajaca nije povećala. On je naglasio da sadašnje plate ne odražavaju stvarni rad policije.

„Ono što su proklamovali da će plate rasti sa sadašnjim ima nesklad. Ne zaboravimo da se plata preko 500 evra automatski više oporezuje. Dakle, postoji povećanje bruto plate, ali nema povećanja neto plate“, rekao je Šalja.

Prema Šaljinim rečima, pripadnici policije ranije nisu plaćali porez na naknade koje su dobijali. Ali će naknade koje će dobijati od novembra meseca biti oporezovane.

„To je ono što Vlada pokušava da sakrije i proglasi rastom. Izvršna vlast ne spominje koliko će tačno policajci biti plaćeni. Ranije nisu plaćali porez na dodatke, sada će plaćati porez“, rekao je on.

Prema poslednjem predlogu Vlade, pripadnici elitnih jedinica (Jedinice za specijalne intervencije, Jedinice za brze intervencije i Jedinice za blisku zaštitu) dobiće dodatnih 150 evra na osnovnu platu. Ranije je ovaj benefit bio 215 evra.

Pripadnici Specijalne operativne jedinice K-9 i jedinice za eksplozive i deminiranje dobiće po 120 evra. Iznos koji se koristi ranije bio je 200 evra.

Pripadnici pograničnih patrola dobijaće 100 evra mesečno, dok će oni iz istrage dobijati dodatnih 75 evra uz platu, od 150 koliko su primali prethodnih godina.

Timovi za reagovanje i patrole, koje istovremeno čine najveći broj Kosovske policije, dobiće po 60 evra za opasnost, odnosno 80 evra manje nego što su dobijali pre stupanja na snagu Zakona o platama.

Funkcioneri koji su pre stupanja na snagu novog zakona o platama primali veću platu dobiće dodatak u visini razlike između sadašnje i nove osnovne zarade tokom prve godine. Tokom druge godine dodatak će biti u iznosu od 50 odsto razlike između plata.

U Sindikatu policije zatražili su od izvršne vlasti izmenu vladinog predloga za povećanje opasnosti. A, u znak nezadovoljstva, elitna jedinica policije najavila je protest za sredu.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je sve odlučeno u skladu sa budžetskim kapacitetima.

Zbog dodavanja opasnosti, opozicija je više puta zahrevala skupštinsku raspravu za razmatranje Nacrta rezolucije za hitnu finansijsku podršku Kosovskoj policiji, koja nije održana jer na njoj nisu učestvovali poslanici vladajuće stranke Samoopredeljenje, uz obrazloženje da se ovo pitanje rešava u Vladi.

Rezoluciju za dopune predložila je Demokratska partija Kosova (PDK). Ovom rezolucijom, PDK traži da se u roku od 15 dana od njenog usvajanja dodele sredstva za naknade opasnosti za Kosovsku policiju. Takođe, u roku od 60 dana trebalo bi da bude usvojen i Nacrt zakona o prevremenom penzionisanju policijskih službenika, dok se od 1. januara 2024. smanjuje plaćanje zdravstvenog osiguranja za policijske službenike.

Osnovana pre 24 godine, Kosovska policija broji skoro 10.000 pripadnika različitih činova. Još uvek nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje. Prema podacima sindikata, ovu ustanovu je od osnivanja 1999. godine napustilo 2.200 članova.

AP: Specijalne jedinice razmatraju privremeno napuštanje redova KP, jedan od razloga uticaj politike na…Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.