Izvučeni redni brojevi političkih subjekata za lokalne izbore na Severu

Foto: Armend Nimani (AFP)

Uprkos sve češćim tvrdnjama o nedostatku uslova za pripreme i samo održavanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na Severu, a nakon jučerašnjih incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, Centralna izborna komisija (CIK) danas je ipak sa pripremama nastavila. Kako prenosi Koha, izvukli su redne brojeve pod kojima će se politički subjekti naći na glasačkim listićima za izbore za gradonačelnike, zakazane za 18. decembar.

Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija početkom meseca novembra, vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu zakazala je kosovska predsednica, Vjosa Osmani. 

Iz Srpske liste odmah su najavili da njihova stranka na njima neće učestvovati, pa su tako 28. novembra konačno i overene kandidature iz stranaka PDK i Samoopredeljenje, Partije kosovskih Srba, GI „Mitrovica“, kao i jednog nezavisnog kandidata.

Jedine koje imaju kandidate za sve četiri opštine na Severu su PDK i Samoopredeljenje.

Kandidati PDK za izbore su: Aljbuljena Behljulji Hetemi (Albulena Behluli) – Leposavić; Izmir Zećiri (Zeqiri) – Zubin Potok; Iljir (Ilir) Peci – Zvečan i Taulant Keljmendi (Kelmendi) – Severna Mitrovica.

Kandidati iz redova Samoopredeljenja su: Ljuljzim (Lulzim) Hetemi – Leposavić; Fljatron (Flatron) Hasani – Zubin Potok; Fetah Peci – Zvečan i Erden Atić – Severna Mitrovica.

Za opštinu Leposavić ispred Partije kosovskih Srba prijavio se Aleksandar Jablanović, a kao nezavisan kandidat za Zvečan – Slađana Pantović, ispred GI „Mitrovica“ za gradonačelnika Severne Mitrovice – Betim Osmani.

Aleksandar Arsenijević iz GI „Srpski opstanak“ svoju kandidaturu za opštinu Severna Mitrovica, a koja je inače bila i „uslovljena“ povratkom Srba u kosovske institucije, u petak je povukao.

Današnjim izvlačenjem rednih brojeva, kako prenosi Koha, kandidati će se na glasačkim listićima naći po sledećem redosledu:

GI „Mitrovica“ Betim Osmani za Severnu Mitrovicu sa brojem 111.

PDK biće na 112. mestu u trci za gradonačelnike u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Partija kosovskih Srba – Aleksandar Jablanović za gradonačelnika Leposavića, takmičiće se pod brojem 113.

Slađana Pantović kao nezavisni kandidat za Zvečan nalazi se pod rednim brojem 114.

Samoopredeljenje sa svojim kandidatima za gradonačelnike u četiri opštine na Severu takmičiće se sa brojem 115.

U sklopu priprema ovih izbora, članovi Opštinskih izbornih komisija iz drugih sredina, juče su se u pratnji policije uputili u kancelarije OIK-a na Severu, koje se nalaze u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Njihovim dolaskom, u ovim opštinama dogodila su se najmanje dva incidenta praćena sirenama za vazdušnu opasnost, a okupljeni Srbi su ih sprečili da funkcionalizuju kancelarije.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Da zbog upravo te novonastale situacije, sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu nije moguće krenuti po planu, upozorio je odmah juče predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonjići.

Nakon njega, i poslanik Samoopredeljenja, Haki Abazi, poručio je da je teško održati izbore tamo gde se „bacaju bombe“, te da njihovo odlaganje na odrđeni period „ne bi bio smak sveta“. 

U sličnom tonu, danas se oglasio i američki ambasador na Kosovu, Džef Hovenijer, koji je izrazio zabrinutost da trenutno ne postoje uslovi da se izbori na Severu ovog meseca održe.

O jučerašnjim dešavanjima na Severu, čitajte u: 

Ambasador SAD: Zabrinuti smo da trenutno ne postoje uslovi da se izbori na Severu održe

Nakon incidenata BG i PR se uzajamno optužuju, opozicija traži plan za Sever i kritikuje Kurtija: „Od Kosova praviš gubitnika“

EULEX nakon incidenata na Severu: Pažljivo pratimo događaje koji mogu da utiču na bezbednost

Aljbin Kurti pojačava prisustvo policije na Severu, tvrdi – zbog oružanih napada

Predsednik CIK-a: U ovim uslovima vanredni izbori na Severu ne mogu početi po planu

KP demantuje tvrdnje Kancelarije za KiM o incidentu u kancelariji OIK u severnom delu Mitrovice

Neeksplodirana bomba u kancelariji OIK u Mitrovici? Čeka se na KFOR da je demontira

Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente

Vučić: Priština htela da zauzme zgrade OIK-a, šta je u glavama ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake nedelje

KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, „demonstranti“ oštetili kancelarije OIK-a

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.