Predsednik CIK-a: U ovim uslovima vanredni izbori na Severu ne mogu početi po planu

Kosovska centralna izborna komisija održala je večeras vanrednu sednicu, nakon što su danas građani sprečili ulazak njihovih predstavnika u kancelarije opštinskih izbornih komisija u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici.

Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonjići, kazao je da, s obzirom na današnju situaciju, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu, prenosi Koha.

Ocenjuje da je nepravedno „ugrožavati živote funkcionera CIK-a“, te da se „vidi da je pristup Severu ograničen“.

„Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo, po našem planu kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji neizvesnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je u izveštaju i medijima da je pristup našim kancelarijama problematičan. Bitni su, magacini, biračka mesta, a nemamo pristup“, kazao je Radonjići.

Poručio je i da čekaju izveštaj Kosovske policije, a da će nakon toga kontaktirati kosovsku predsednicu, Vjosu Osmani.

Radonjići kaže da je CIK spreman da izvrši zadatke, „ukoliko ima priliku“ za to.

„Sutra je žreb, pa štampanje listića, dokle možemo da stignemo, ne znam, ne mogu ništa da kažem. Ono što smo danas videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen“, još jednom je podcrtao.

Dvojica članova CIK-a iz redova Samoopredeljenja na sastanku su kazali da ovo telo treba da uputi pismo Evropskoj uniji i KFOR-u kojem bi se zatražilo da se Srbija „upozori da ukloni oružane trupe, naoružane i paravojne grupe sa Severa“.

Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija, kosovska predsednica zakazala je  vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu za 18. decembar, a potom za 25. decembar i izbore za SO Zvečan i Leposavić.

 Članovi OIK-a danas su, kako su juče pojedini mediji i najavili, u pratnji policije pokušali da dođu u prostorije ovih ustanova u opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica. Međutim, u tome su ih sprečili građani, a ceo incident praćen je kratkotrajnim oglašavanjem sirene u obe opštine.

Tokom incidenta u Severnoj Mitrovici ujedno su oštećene prostorije opštinske izborne komisije a bačene su i dve bombe od kojih je jedna eksplodirala a druga je otklonjenja kasno večeras intervencijom EOD tima KFOR-a.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za današnje incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Kosovski ministar policije Dželjalj Svećlja i Kosovska policija ga demantuju.

„Izjave su neistinite i tendenciozne“, navela je policija večeras. Tvrde da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koji su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

Prethodno je Svećlja saopštio da je Kosovska policija već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi „sve kriminalce umešane u današnje napade“.

O današnjim dešavanjima na Severu čitajte u:

KP demantuje tvrdnje Kancelarije za KiM o incidentu u kancelariji OIK u severnom delu Mitrovice

Neeksplodirana bomba u kancelariji OIK u Mitrovici? Čeka se na KFOR da je demontira

Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente

Vučić: Priština htela da zauzme zgrade OIK-a, šta je u glavama ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake nedelje

KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, „demonstranti“ oštetili kancelarije OIK-a

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.