KP demantuje tvrdnje Kancelarije za KiM o incidentu u kancelariji OIK u severnom delu Mitrovice

FOTO: KoSSev

Izjave predstavnika Kancelarije za KiM su neistinite i tendenciozne – oglasila se večeras Kosovska policija nakon navoda direktora Kancelarije za KiM da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

U opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica danas su se u popodnevnim časovima dogodili incidenti a nakon što su predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije OIK-a u prisustvu policije, a lokalni Srbi se okupili i u tome ih sprečili.

Na prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice, kako je za KoSSev portal večeras potvrdilo više službenih izbora, danas su bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, dok se svakog časa očekuje da KFOR ukloni drugu neeksplodiranu.

Komentarišući današnje događaje na Severu, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, je još oko 15.00 časova saopštio da je kosovski premijer želeo da „nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na Severu“, te da, „u njima instalira albanske predstavnike“ na predstojećim lokalnim izborima koje je nazvao nelegalnim i nelegitimnim.

Petković je, govoreći konkretno o incidentu u severnom delu Mitrovice kazao da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Večeras se oglasila Kosovska policija navodeći da su izjave predstavnika Kancelarije za KiM neistinite i tendenciozne.

Poručuju da ova institucija želi da uruši „profesionalnu, legitimnu i ustavnu misiju KP u vezi sa sprovođenjem reda i zakona na celom Kosovu“.

Ponovili su navode kosovskog ministra unutrašnjih poslova – da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni/grupe koji su koristili opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

„Kriminalne grupe koje vrše nezakonite radnje kojima narušavaju slobodu i bezbednost građana teže da ove radnje pripišu redovnim jedinicama KP koje svoje dužnosti obavljaju sa velikom odgovornošću“, poručili su.

I oni su podcrtali ono što je Svećlja kazao – da KP intenzivno radi na identifikaciji osumnjičenih lica i sprovođenju istrage za privođenje počinilaca.

Iz KP je još jednom naznačeno da su njihovi službenici danas pomagali čelnicima opštinske izborne komisije u sprovođenju njihovih aktivnosti na Severu, u skladu sa zakonom i zahtevom CIK-a.

Ujedno su poručili da je bezbednosna situacija na Kosovu, uključujući i opštine na Severu stabilna.

Pozvali su građane da ostanu mirni i da sarađuju sa Kosovskom policijom, te da ne nasedaju na dezinformacije i tendenciozne izjave.

O današnjim dešavanjima na Severu čitajte u:

Neeksplodirana bomba u kancelariji OIK u Mitrovici? Čeka se na KFOR da je demontira

Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente

Vučić: Priština htela da zauzme zgrade OIK-a, šta je u glavama ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake nedelje

KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, „demonstranti“ oštetili kancelarije OIK-a

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.