EULEX nakon incidenata na Severu: Pažljivo pratimo događaje koji mogu da utiču na bezbednost

eulex i kp ispred kancelarije cik severna mitrovica
FOTO: KoSSev

Mobilne izviđačke patrole EULEX-a trenutno prate bezbednosnu situaciju na Severu Kosova, uključujući i Severnu Mitrovicu, kao i nedavna dešavanja, u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom, saopštili su iz ove misije Evropske unije za KoSSev nakon današnjih incidenata na Severu Kosova.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se danas u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na Severu. Srbi su ih sprečili da to učine.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena kasno večeras.

Iz EULEX-a su potvrdili za KoSSev da su na zahtev Kosovske policije i u koordinaciji sa KFOR-om njihove policijske jedinice pružile podršku u obezbeđivanju prostora oko zgrade OIK-a u Severnoj Mitrovici.

Ujedno poručuju da ostaju na oprezu, te da pažljivo prate događaje „koji mogu uticati na bezbednost Kosova i svih zajednica na Kosovu“.

O današnjim dešavanjima na Severu čitajte u:

Aljbin Kurti pojačava prisustvo policije na Severu, tvrdi – zbog oružanih napada

Predsednik CIK-a: U ovim uslovima vanredni izbori na Severu ne mogu početi po planu

KP demantuje tvrdnje Kancelarije za KiM o incidentu u kancelariji OIK u severnom delu Mitrovice

Neeksplodirana bomba u kancelariji OIK u Mitrovici? Čeka se na KFOR da je demontira

Svećlja: Policija je već započela istrage kako bi identifikovala umešane u današnje incidente

Vučić: Priština htela da zauzme zgrade OIK-a, šta je u glavama ljudi koji žele da izazivaju sukobe svake nedelje

KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, „demonstranti“ oštetili kancelarije OIK-a

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.