Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

FOTO: KoSSev

U opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica danas su se u popodnevnim časovima dogodili incidenti a nakon što su, prema još uvek nepotvrđenoj informaciji, predstavnici opštinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije OIK-a u prisustvu policije. Istovremeno, u ovim opštinama na kratko su se oglasile i sirene. Stiže prva reakcija iz Beograda.

Direktor Kancelarije za KiM prvo se oglasio nakon incidenta u Zubinom Potoku optuživši kosovskog premijera da je na Sever poslao policiju sa dugim cevima „kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora“.

„Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu“, poručio je Petković.

Kurti je, tvrdi Petković, situaciju „tempirao i režirao“ dok se u Tirani održava samit EU-Zapadni Balkan, baš kao što je, tvrdi, „tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića“.

„Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine“, poručio je Petković.

Kosovskog premijera optužio je i da ima nameru da „nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na Severu“, te da, kako navodi, „u njima instalira albanske predstavnike“ na izborima koje ponovo naziva nelegalnim i nelegitimnim.

Direktor Kancelarije za KiM ujedno je pozvao građane da ostanu mirni i „ne nasedaju na provokacije“, čiji je jedini cilj kako je ocenio, „izazivanje sukoba i krize na Severu KiM“.

„Sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima“, zaključio je.

Petković se potom na društvenoj mreži Tviter oglasio još jednom, povodom dešavanja u Severnoj Mitrovici, navodeći da su „Kurtijevi specijalci upali i u prostorije OIK-a“ u ovom gradu.

„Nastavlja se Kurtijev teror nad Srbima, njegovi specijalci upali su malopre i u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije. Narod je ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije!“, naveo je.

Detaljnije o današnjim dešavanjima u opštinama Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan čitajte u:

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.