KP o incidentima na Severu: Nema povređenih, demonstranti oštetili kancelarije OIK-a

FOTO: KoSSev

O dešavanjima na Severu, odnosno u Zubinom Potok i Severnoj Mitrovici, upravo se oglasila Kosovska policija. Oni su potvrdili ove incidente, ali i to da su njihovi službenici bili u pratnji službenika Opštinske izborne komisije koji su se danas tamo uputili, a u vezi sa pripremama izbora na Severu. Poručuju da u incidentima nema povređenih. 

„Centralna izborna komisija (CIK), na osnovu Ustava i zakona Kosova i na osnovu međuinstitucionalne saradnje, zatražila je pomoć od Kosovske policije o pripremama za održavanje lokalnih izbora u opštinama na Severu“, objasnili su iz Kosovske policije.

Službenici policije su, preciziraju, danas to i učinili.

„Jedinica policije za javni red i mir, sprovela je službenike Opštinske izborne komisije u kancelarije Opštinske izborne komisije, koje se nalaze u opštinama Zubin Potok i Severna Mitrovica“, potvrdili su.

Poručuju da je potom, u ranim popodnevnim satima, u pojedinim delovima Zubinog Potoka i Severne Mitrovice, zabeleženo nekoliko incidenata, te da se sumnja na pucnjavu i eksplozije.

Osim što su, kako navode iz KP, demonstranti oštetili kancelarije opštinskih izbornih komisija, u incidentima nije bilo povređenih.

„Kosovska policija kontinuirano prati i ocenjuje bezbednosnu situaciju u zemlji i preduzima
neophodne mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“, poručili su još jednom iz policije.

Za razliku od policije, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, tvrdi da su „specijalci upali u prostorije OIK-a u Mitrovici“, te da su oni „sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“. 

Današnji dolazak članova Opštinske izborne komisije u opštine na Severu, a uoči najavljenih vanrednih izbora za 18. i 25. decembar, za kosovske medije juče su najavili čelnici CIK-a.

Oni su se prvo danas nakon podneva, u pratnji policije uputili ka opštini Zubin Potok. U pokušaju da uđu u prostorije opštinske izborne komisije, kako saznajemo, sprečila ih je okupljena grupa građana. Ceo incident pratio je i zvuk sirena, koje su se utišale onda kada su predstavnici OIK-a napustili zgradu opštine.

Nedugo zatim, sirene za uzbunu, začule su se i u severnom delu Mitrovice. Središte incidenta bilo je u Kolašinskoj ulici, gde se takođe nalazi kancelarija izborne komisije i gde se okupio veći broj građana. I u ovoj opštini sirene su utišale, a masa ljudi razišla – kada su sa lica mesta otišli predstavnici OIK-a i policija.

Uoči ovog sukoba, na prostoriji kancelarije u Mitrovici, sinoć je razbijen prozor.

Situacija u severnom delu Mitrovice, kao i u Zubinom Potoku, sada je mirna.

U opštini Zvečan danas nije bilo incidenata, ali su građani duže od dva sata stajali ispred zgrade opštine.

Detaljnije o današnjim dešavanjima u opštinama Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan čitajte u:

Petković nakon incidenata: Očigledna namera Kurtija da nasiljem preotme četiri severne opštine i u njima instalira albanske predstavnike

Nakon kratkog incidenta u S.Mitrovici, građani se razišli; U Zvečanu i dalje prisutan manji broj

Sirene u Severnoj Mitrovici, prethodno incident u Zubinom PotokuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.