INDEP: Svi moraju podjednako da plaćaju struju koju troše

kesco računi struja
Foto: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Institut za razvojnu politiku (INDEP), održao je danas konferenciju za medije, na kojoj je izneo komentare koje su uputili na konsultativni izveštaj Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE).

Istraživački tim INDEP-a – Dardan Abazi, vođa istraživanja i menadžer programa i Ljiron (Liron) Gjocaj, istraživač-asistent u INDEP-u, predstavili su analizu predloga RUE, odnosno preporuku INDEP-a sa komentarima na novu strukturu tarifa struje i novih cena, koje predlažu RUE.

INDEP analiza će biti poslata u okviru komentara na javnoj raspravi koju organizuje Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE).

Podeljena je na tri glavna dela.

„U prvom delu smo se bavili tarifnom strukturom blokova gde smo objasnili dosledan stav INDEP-a o potrebi uvođenja blok tarifa. U drugom delu smo se bavili predlogom RUE, dok smo u poslednjem delu predstavili model koji je predložio INDEP. Na kraju smo predstavili glavne preporuke za RUE. Oba modela predstavljena su u obliku tabele kako bismo naglasili razlike među njima“, rekao je Abazi.

„INDEP, imajući u vidu ravnopravnost svakog korisnika električne energije na Kosovu, znajući vanredno stanje u snabdevanju energijom i teškoće izazvane pandemijom kovid-19, predlaže da se cena električne energije poveća za veći procenat nego što su to predložili iz RUE. INDEP takođe podržava blok tarifnu strukturu, ali predlaže da kategorizacija bude u tri bloka. Potruditi se za dalje smanjenje potrošnje i efikasnije mere“, rekao je on i predložio sledeće mere:

Tarife usluga električne energije povećati za 5,5 odsto za sve potrošače, uključujući i komercijalne kupce.

Vratiti tarifnu strukturu blokovima za kućne potrošače, gde će se izvršiti podela na tri nivoa potrošnje električne energije: do 600 kWh mesečno, od 600 do 1.200 kWh mesečno i preko 1.200 kWh mesečno.

Za nivo potrošnje do 600 kWh mesečno električne energije primeniti tarife od 0,0712 € po kWh za struju utrošenu u vreme visoke tarife i 0,0304 € po kWh za struju potrošenu po niskoj tarifi, ili 5,5 odsto više od trenutne tarife.

Za potrošače koji prelaze nivo potrošnje od 600 kWh mesečno, primeniti tarife od 0,121 € po kWh za struju potrošenu u vreme visoke tarife i 0,051 € po kWh za energiju potrošenu po niskoj tarifi, ili 70% više od prve blok tarife.

Za potrošače koji prelaze nivo potrošnje od 1.200 kWh mesečno, primeniti tarife od 0,217 € po kWh za struju potrošenu u vreme visoke tarife i 0,091 € po kWh za energiju potrošenu po niskoj tarifi, odnosno 80% više od druge blok tarife.

Abazi je kazao da je pitanje Severa usko povezano sa sprovođenjem Briselskog sporazuma. On smatra zabrinjavajućim što deo Kosova plaća energiju, a ostatak ne.

„Ne možemo da govorimo o tome da li može ili treba da bude skuplje za deo Kosova koji struju ne plaća. Smešno je raspravljati i reći da je uvećan račun nekome ko ga i ne plaća, i da je normalno da nema povećanja cena. Smatramo da je zaista zabrinjavajuće da na uređenom tržištu jedan deo plaća, a drugi deo ne“, rekao je Abazi.

„Takođe, time se krši ustavni princip jednakosti pred zakonom, koji je temeljni princip našeg Ustava, ali se nadamo da će proširenjem nadležnosti kosovskih institucija i ovo pitanje biti rešeno. Smatram da tim proširenjem, kao i primenom Briselskog sporazuma, treba što pre obezbediti da svi podjednako plaćaju struju koju troše“, rekao je on.

Povezane vesti:

Rezolucija protiv poskupljenja struje i danas bez podrške, opozicioni poslanici napustili sednicu

Protest građana u Prištini zbog najava o poskupljenju struje: Nećemo da plaćamo i za Sever

Fejzulahu: Poskupljenje struje se ne odnosi na Sever, tamo je nemoguće poslati račune

Kosovska skupština i danas o poskupljenju struje, nije prošla opet rezolucija PDK

Skupština Kosova nastavlja sagu o energetici i poskupljenju i sutra

Petković: Srbija platila svaki KW utrošene struje na Severu do 2021, to je bila njena struja

Kurti o neplaćanju struje na Severu: Paralelne strukture nameću neposlušnost

Kosovska vlada odobrila povećanje cena za potrošače koji troše više od 600 kWh

RUE izlazi sa predlogom novih cena struje, izvršena kategorizacija korisnika po potrošnji

Građanima na Kosovu preti poskupljenje struje do 40 odsto

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.