Rezolucija protiv poskupljenja struje i danas bez podrške, opozicioni poslanici napustili sednicu

Foto: Printscreen

Poslanici u kosovskoj skupštini ni danas nisu izglasali rezoluciju na predlog opozicije protiv poskupljenja struje. Poslanici LDK, PDK i AAK zbog toga su i napustili sednicu, uz obrazloženje da je besmisleno ostati u sali jer su ostale tačke na dnevnom redu trenutno nebitne u odnosu na ovu. 

Na sednici kosovske skupštine, koja je počela danas nešto posle 14 časova, trebalo je da, kako je i prethodno najavljeno, poslanici raspravljaju o platama u javnom sektoru i o tačkama preostalim sa prethodnih sednica.

Međutim, sednicu su napustili poslanici opozicionih stranaka LDK, PDK i AAK, a nakon što nije usvojena rezolucija protiv poskupljenja cena struje, koju je predložila upravo AAK.

Kosovska vlada odobrila je prošle nedelje zahtev RUE, prema kojem će, između ostalog, oni potrošači u domaćinstvima koji troše preko 600kWh energije, račune plaćati skuplje. Istovremeno, korisnici koji troše više od 800kWh, takođe će račune plaćati skuplje i nemaju prava na subvencije od vlade.

Odobrenje vlade, međutim, nije naišlo na većinu u kosovskoj skupštini i to je danima glavna tema na vanrednim i redovnim sednicama. A danas je u Prištini zbog toga održan i protest.

Iako je na današnjoj sednici postojao kvorum za izglasavanje rezolucije, zbog uzdržanosti vladajuće stranke, u glasanju je učestvovalo svega 30 poslanika, preneli su prištinski mediji.

„Skupština je imala kvorum da odluči o blok tarifama koje je RKE predložila i da glasa protiv ove rezolucije. Mi kao opoziciona stranka smo se izjasnili, dok je većina bila uzdržana, što je neprihvatljivo. Ne ostajemo više na ovoj sednici. Nećemo dalje omogućiti nastavak ove sednice jer se nanosi velika šteta građanima“, rekao je Tahiri.

Poslanik LDK, Armend Zemaj, kazao je da je neizglasavanje ove rezolucije pokazalo da je vladajuća koalicija za „neprihvatljivo povećanje cena struje“.

Šef Poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, optužio je vladu da se ponaša „nenormalno“ dok je na Kosovu vanredno stanje u sektoru energetike.

„Dali smo rezoluciju u kojoj bismo pomogli RKE u donošenju odluka ako glasate za nju. Ono što smo danas videli je uzdržanost. Mislim da je pristup veoma neodgovoran i ostaviti ovo pitanje na nivou komentara je totalna neodgovornost i bekstvo od poverenja građana koje je ova vlada dobila“, rekao je Tahiri.

Skupštinska rasprava o ovoj temi je odložena.

Nakon što su napustili sednicu predstavnici LDK, PDK i AAK održali su konferenciju za štampu. Šef poslaničke grupe PDK, Abelard Tahiri, rekao je na konferenciji da Vlada nije zainteresovana da spreči povećanje cene struje.

Ujedno je najavio vanrednu raspravu o neuvrštavanju Severa u ovu odluku, a nakon što je predsednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE), Imer Fejzulahu, rekao da se predlog o poskupljenju struje ne odnosi na četiri opštine na Severu Kosova sa srpskom većinom.

„Ova odluka je već pokrenula veoma veliki politički problem. Ne znam kakvu nadležnost ima Regulatorna kancelarija za energetiku na Kosovu da deli teritoriju Republike Kosovo. Četiri opštine na severu zemlje nisu obuhvaćene blok tarifom. Sada je stvoren prilično veliki politički problem. Ne želim da imam predrasude jer verujem da ćemo imati posebnu raspravu isključivo o ovom pitanju. Ne znam da li tu teritoriju vodi ka autonomiji ili šta“, dodao je on, prenosi KosovaPress.

Danas je ujedno održan protest u Prištini zbog najava o poskupljenju struje. Više o tome u posebnoj vesti.

Podsetimo o Rezoluciji protiv povećanja cene struje prema predlogu RUE glasalo se i na prošlonedeljnoj sednici, ali na predlog poslanika PDK. Rezolucija tada nije usvojena usled nedostatka kvoruma, jer je u sali bilo prisutno samo 45 poslanika, usled čega je najavljeno da će danas ponovo da se glasa o njoj.

Ovim Nacrtom, ukoliko bi bio usvojen, kosovska skupština bi obavezala vladu da odbije predlog RUE za povećanje cene električne energije i da traži nove alternative zasnovane na zaštiti potrošača.

Između ostalog, rezolucija PDK-a poziva da se nove tarife odlože za letnje mesece, kako bi potrošači imali prostora da zamene način na koji greju svoje domove.

Povezane vesti:

Protest građana u Prištini zbog najava o poskupljenju struje: Nećemo da plaćamo i za Sever

Fejzulahu: Poskupljenje struje se ne odnosi na Sever, tamo je nemoguće poslati račune

Kosovska skupština i danas o poskupljenju struje, nije prošla opet rezolucija PDK

Skupština Kosova nastavlja sagu o energetici i poskupljenju i sutra

Petković: Srbija platila svaki KW utrošene struje na Severu do 2021, to je bila njena struja

Kurti o neplaćanju struje na Severu: Paralelne strukture nameću neposlušnost

Kosovska vlada odobrila povećanje cena za potrošače koji troše više od 600 kWh

RUE izlazi sa predlogom novih cena struje, izvršena kategorizacija korisnika po potrošnji

Građanima na Kosovu preti poskupljenje struje do 40 odstoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.