Kosovska skupština i danas o poskupljenju struje, nije prošla opet rezolucija PDK

Foto: Printscreen/ATV

Vest je ažurirana

Nacrt rezolucije koji je predložila PDK, a protiv povećanja cene električne energije prema predlogu RUE nije usvojen usled nedostatka kvoruma, jer je u sali bilo prisutno samo 45 poslanika. O rezoluciji će se ponovo glasati na sednici u sredu.

Nacrt rezolucije PDK poziva kosovsku skupštinu da obaveže vladu u Prištini da odbije predlog RUE za povećanje cene električne energije i da traži nove alternative zasnovane na zaštiti potrošača.

Između ostalog, rezolucija PDK-a poziva da se nove tarife odlože za letnje mesece, kako bi potrošači imali prostora da zamene način na koji greju svoje domove.

Danas se u Prištini održava vanredna sednica kosovske skupštine sa praktično jednom tačkom dnevnog reda – povećanje cena električne energije, kojoj se opozicija žestoko protivi. Ni na ovom zasedanju nisu izostale kritike na račun vladajuće stranke i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Haradinaj traži da se Kurti izvini građanima zbog lošeg upravljanja krizom, ostali ga kritikuju zbog zakasnelog reagovanja u odnosu na region. Sednicu je sazvala stranka PDK. 

Na samom početku rasprave, koja je započela oko podneva, predsednik stranke PDK, Abeljard (Abelard) Tahiri, objasnio je da današnju sednicu nisu zatražili zbog analize ko je izazvao energetsku krizu, već je direktno za nju optužio aktuelnu vladu i naglasio da rešenje za to ne bi trebalo da se odrazi na teret građana.

Naveo je i to da su građani na Kosovu 20 godina unazad plaćali najjeftiniju struju u regionu i u celoj Evropi, a da će sa Kurtijevom vladom, plaćati najskuplje.

„Ni tada, a ni danas rešenje ne treba da se donosi o trošku građana. Nismo mogli ranije da upozorimo, ali mogli smo od od avgusta kada nam je kriza zakucala na vrata. Premijer tek u januaru obaveštava građane da će od februara struju morati da plaćaju 100 odsto skuplje. Da li će građani sada morati da dižu kredite da bi pokrili troškove energije. Sa vašom vladom građani će plaćati najskuplju struju u Evropi”, izjavio je Tahiri.

Poslanik PDK Ferat Šalja (Shala) dao je osam preporuka kosovskoj vladi kako da izađe iz energetske krize i ne odobri predlog Regulatorne kancelarije za energetiku o poskupljenju struje.

„Za početak, odmah počnite sa planiranjem obnove elektrana A i B, onako kako vi mislite, i stvorite nam energetsku stabilnost. Takođe počnite sa pripremom i izgradnjom novih kapaciteta ako se usuđujete da dobijete energiju iz uglja, kao i sa iskorišćavanjem energetskih kapaciteta vetra“, kazao je Šalja.

Naveo je da je poslednja preporuka na spisku da se ne usvaja izveštaj Regulatorne kancelarije za energetiku o novim tarifama, kao i pokretanje gasnog projekta.

Kritikama se pridružio i šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, koji je svoj govor započeo sarkazmom na temu struje koju kosovska vlada plaća na Severu.

Takođe, i on je za krizu optužio aktuelnu vladu i naveo da nije sarađivala sa RUE za krizu, a sada sarađuje kada su u pitanju poskupljenja.

I on je istakao da je „uspavana vlada“ pitanjem energetske krize trebala da se bavi mnogo ranije, onda kada su i ostali u Evropi.

„Imali smo uspavanu vladu koja je reagovala tek kada je pao drugi blok. U aprilu nas je RUE upozorila da bi cena energija mogla da poraste. Lideri regiona, poput Rame, već od septembra preduzimaju mere da spreče povećanje cena energenata. Vlada i RUE nisu bili u saradnji i koordinaciji u vezi sa prevencijom i pronalaženjem rešenja za ovaj problem, već su sinhronizovani u određivanju tarifa za energiju. Od 17. januara, umesto da se raspravlja o ovom pitanju radi rešavanja, oni su ga tek izneli u javnost, doneli su nam taj izveštaj u Skupštinu i sada se mi, poslanici, bavimo ovom temom“, rekao je on.

Ocenio je i da će poskupljenje struje „Kosovo podesiti u četiri dimenzije“ i to: ekonomske, socijalne, siromašne i bezbednosne.

Tahiri je istakao da svi u Evropi prolaze kroz energetsku krizu, ali da nigde nema poskupljenja kao na Kosovu.

„Skupština mora da odbaci tendenciju vlade i RUE, jer nije dala vremena da zameni upozorenje o rekordnom rastu, usred zime. To je kazna, a ne rešenje“, rekao je on.

Njegov stranački kolega, Ramuš Haradinaj, zatražio je od Kurtija da se javno izvini građanima Kosova, navodeći da je on ovakvu odluku RUE odbijao kada je bio na vlasti.

I predsednik LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), u svom govoru prozvao je građane na severu zbog neplaćanja struje. Kako je istakao, za razliku od njih, građani južno od Ibra struju koriste koliko im je potrebno, ali je i plaćaju.

Za energetsku krizu takođe optužuje vladu i traži od njih da preuzmu odgovornost, za to što, kako je kazao, problem nisu rešavali ranije.

Sa druge strane, poslanica ispred Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja (Lila), opoziciju optužuje za, kako je kazala, netačne i neistinite informacije.

Poručila im je da, sazivajući današnju vanrednu sednicu, pokušavaju da „manipulišu javnim mnjenjem“.

„U obrazloženjima opozicije za sazivanje ove sednice, ima netačnosti i neistina kako u pozivu za sednicu, tako i u izjavi aktuelnog šefa PDK u cilju manipulisanja javnim mnjenjem. Pre svega, u obrazloženju poziva videli ste da su izrazili zabrinutost zbog situacije koja je nastala nakon predloga za smanjenje struje, koja teško pogađa građane i privredu“, rekla je ona i dodala da vlada i dalje radi na pronalaženju rešenja.

I danas je ponovila da su odluke vladajuće stranke rezultat problema koji je postojao godinama.

Kosovski premijer pokušao je da objasni poslanicima da u energetskoj krizi nema lakog rešenja i da vlada mora da bira između subvencionisanja energije iz budžeta i poskupljenja potrošačkih računa.

Naveo je da, iako je blok B2 ponovo u funkciji, pa samim tim i uvoz prepolovljen, potrošnja je i dalje velika.

„Građani mogu da imaju fantazije, vi i ja možemo da maštamo, ali nisu idealne ni subvencije, ni povećanja računa, ni smanjenja. Neophodno je shvatiti da ne postoji idealno rešenje“, dodao je on.

Kurti je naveo da Kosovo u poslednje četiri godine nikada nije imalo više građana koji ne znaju koliko plaćaju struju.

„U decembru 2021. došlo je do povećanja cene prirodnog gasa za 180 kV/sat u odnosu na početak 2021. godine. Došlo je do povećanja globalne cene gasa zbog potražnje za gasom. Kosovo je takođe pogođeno rastom cena u Evropi“, kazao je.

Tokom sednice Kurti je ušao u raspravu sa predsednikom LDK Ljumirom Abdidžikuom i šefom poslaničke grupe PDK Abeljardom Tahirijem.

Kurti je rekao da ne može da se meša u odluke Regulatorne kancelarije za energetiku koja je predložila poskupljenje struje za određene kategorije građana, niti može da ih ukida, jer se tako od njega, kako je kazao, traži da se ponaša kao diktator.

Abdidžiku je pitao Kurtija šta misli o predlogu RUE i da li je on pošten i pristupačan.

“Prva greška je što se izjednačava potrošnja električne energije sa prihodom. Ne mora da znači da je bogatiji onaj koji troši više struje“, rekao je Abdidžiku.

To je ponovila i kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli, da se vlada u odluke RUE ne može mešati i da nema mogućnost da odbije njihov predlog za poskupljenje struje.

„Nismo jedini u krizi. Cene su porasle i u zemljama regiona“, rekla je Rizvanoli.

Istakla je da postoje vanredne okolnosti u kojima dolazi do smanjenja ili povećanja tarifa, da je Kosovo siromašno što se tiče kapaciteta, da struja treba da se plaća po ceni kakva je na berzi, kao i da je Kosovo od 2017. uvezlo 40 odsto električne energije.

„Mi smo najsiromašnija država ali se proizvođači za to ne pitaju. Vanredna smanjenja ili povećanja tarifa su jedina rešenja“, rekla je Rizvanoli.

I prethodnih nedelja i meseci se raspravljalo o istom pitanju

Skupština Kosova nastavlja sagu o energetici i poskupljenju i sutra

Priština: Nije usvojen predlog o pozajmici za socijalna davanja; Bez rasprave o praznicima

Kosovska skupština: Rasprava o energetskoj krizi, usvojena tri međunarodna sporazuma

Skupština Kosova nije imala kvorum za uvođenje vanrednih mera u snabdevanju strujom

Priština: Usvojene preporuke za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.