Skupština Kosova nastavlja sagu o energetici i poskupljenju i sutra

Foto: Printscreen

Vest je ažurirana

Nedonošenjem rezolucije Alijanse za budućnost Kosova (AAK) završena je današnja sednica, javili su kosovski elektronski mediji. Poslanik AAK, Palj Ljekaj (Pal Lekaj), predložio je rezoluciju sa nekoliko tačaka, kao što su preporuka kosovske skupštine RUE i Vladi da ne odobre energetsku tarifu, donošenje privremene mere za ublažavanje ekonomskih teškoća, izdvajanje dodatnih budžetskih sredstava i subvencionisanje poljoprivrednika i donošenje nacrta zakona o platama. Sa 22 glasa ZA i 49 uzdržanih, od 77 poslanika u sali, rezolucija nije prošla. Sednica se nastavlja u petak u 10.00 časova.

U toku je sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o više pitanja, ali je jedno u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano opozicija to odbija, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom, te da je vlada Samoopredeljenja odustala od svoje „levo orijentisane politike“, za šta se izdaju. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno. Opozicija je vladu kritikovala i za enormno povećanje ostalih cena, na šta je ministarka industije Rozeta Hajdari, kazala da je to zbog epidemije, dok je Armend Muja iz LVV-a, naveo da je tačno da su cene porasle u novembru i decembru kada je inflacija bila od 4-6 odsto, ali prosečna stopa inflacije tokom 2021. bila je oko 3,2%.

Kurti je u svom govoru u Skupštini i danas kazao isto ono što je i juče na Konferenciji za medije: Odakle pribaviti novac, sa kojim platiti skup uvoz struje.

„Odakle možemo da nabavimo novac? Niko ne želi da struja bude skupa, ali ona je juče koštala 2,5 miliona evra, a to je otprilike ono što dobijamo od međunarodnih paketa“, kazao je i dodao:

„Sa 727 megavata kapaciteta i potrošnjom u piku od preko 1,3 gigavata i sa uvozom od preko 10 gigavata sati dnevno i sa cenama u međunarodnim bursama oko 250 evra po megavatu mi završavamo sa potrošnjom od 2,5 miliona evra dnevno. Recite nam gde da uzmemo novac, to je pitanje“, rekao je on.

I dok Kurti iznosi iste argumente kao juče, opozicija i danas ponavlja svoje optužbe: „Građani više troše, manje jedu i manje putuju“.

Opozicija vladu kritikuje i za odabir loših kadrova.

Odgovarajući na kritike šefa poslaničke grupe PDK Abeljarda Tahirija o tome da je LVV postavio slabe rukovodioce u KEK-u, Kurti mu je odgovorio da nije problem u menadžmentu KEK-a, već u turbini B2.

„Povratak B2, koji je star 40 godina, premašuje suvih 940 megavata iz 2018.godine. Dakle, ovo nije ništa. Drugo nije palo rukovodstvo nego su pale turbine, znate, polomljene su lopatice motora generatora u B2 jer je pritisak pare umesto 120 var po specifikaciji bio 90 var. Para je bila sa više vlage što je oštetilo lopate koje su bile zastarele. Što se tiče filtera, oni su hteli da ugrade filtere, ali kada su otišli videli su da je blato, treba jednom bojlere pa filtere. A vi niste uradili ni filtere ni bojlere. Nema filtera bez bojlera, pa ćemo postaviti ugraditi bojlere i onda filtere. Što se tiče obnovljivih izvora energije, Selaci, Kika i Kelkos su ukupno 78 megavata. Ovo je kapacitet i ovo je uračunato u okviru ovih 727 kao naš proizvodni kapacitet“, rekao je on, javila je KosovaPress.

PDK je danas insistirala da poslanicima nametne skupštinsku raspravu o energetici, u čemu nije uspela, s obzirom na to da je samo 31 poslanik bio za, a čak 57 protiv.

Kritike su zatim nastavile da se nižu iz PDK, ali i iz ostalih opozicionih stranaka.

„Ne možemo očekivati bolje od vlade tinejdžera“, rekao je poslanik PDK Ferat Šalja za Kurtijevu vladu i dodao da su reči premijera „prazne reči i teorije zavere“.

Kritikujući nastojanje vlade da se prihvate nove tarife koje je predložila RUE, Šalja je naglasio da ova Kancelarija ne obezbeđuje rešenje čak ni za Sever Kosova, te da vlada „ne bi trebalo da dozvoli da milioni evra idu na sever zemlje“.

Kritike su se nastavile i iz LDK. Potpredsednik te stranke, Arben Gaši, optužio je Aljbina Kurtija da je Kosovo pretvorio u „cirkus tame“ i da je vlada nekompetentna.

„Građani Kosova suočeni su sa izuzetnom krizom, sa poskupljenjem struje za oko 300 odsto. Pre godinu dana ovaj premijer se projektovao kao politički mag koji će promeniti i svetski poredak. Imao je utisak da ga svet čeka, a sada, kada je prošlo godinu dana, nije se ni pretvorio u svetskog političara, već se pretvorio u političara koji u suštini samo donosi probleme svojoj zemlji. Postao je političar akrobata koji je Kosovo pretvorio u cirkus mraka, pokazujući svoju nesposobnost u vladanju. Odbili ste remont, odbili ste kupovinu struje, odbili ste sve projekte koji se odnose na ugalj, vetar, vodu, solarnu energiju i niste ponudili nikakvo rešenje“, rekao je Gaši u Skupštini.

I poslanici AAK kritikovali su Kurtija zbog povećanja cena struje, pa je tako poslanik Besnik Tahiri kazao da građani Kosova struju plaćaju čak četiri puta više.

U svojim upozorenjima on je otišao i korak dalje navodeći da Kosovu preti bankrot, a kao dokaz za to naveo je da dok je Makedonija podigla za samo devet odsto, Albanija još mnogo ranije počela da rešava problem energetske krize, Kosovo za to vreme plaća 21 cent za jedan kilovat, što je, ceo cent više nego što plaća Britanija, a mnogo skuplje od Italije.

„Ima preko 200 hiljada domaćinstava, odnosno milion stanovnika Kosova koji troše preko 800 kWh. Ostali će plaćati sve one koji potroše 600 kWh. Građanin Kosova plaća četiri puta veći račun za struju“, kazao je Tahiri.

Rizvanoli: Nijedan cent subvencija za energiju ne ide u džepove KESCO-a i KEDS-a

Odgovarajući na optužbe opozicije, ministarka ekonomije Artane Rizvanoli tvrdi da nijedan cent od 75 miliona vladinih subvencija za energiju neće ići u džepove privatnih kompanija KESCO i KEDS.

„Ni jedan cent subvencije ne ide u džepove KEDS-a i KESCO-a. Njihov profit po pravilu pripada udelu po kome kupuju i prodaju na tržištu. Ali ovo se ne odnosi na državne subvencije. Ovo smanjuje profit KESCO-a i KEDS-a, jer ne može biti profita od subvencije“, izjavila je ona.

Poslanici vladajuće stranke branili su rad vlade i danas ponavljajući da su prethodne vlade odgovorne za današnju situaciju u energetskom sektoru.

Tako je poslanica Mimoza Kusari Ljilja naglasila da je odgovornost zapravo na strankama koje sada sede u skupštini, a koje su nekada činile vladu.

„Nedostatak odluka tokom godina, naročito u energetskom sektoru, danas se oseća više nego ikad. Koliko god mi želimo da sa računima sredimo ovu energetsku situaciju, vlada bi trebalo da se osvrne na okolnosti nedostatka donošenja odluka prethodnih šest vlada“, rekla je ona.

Ova poslanica je takođe kritikovala i to što veliki broj domaćinstava na Kosovu koristi elektronsko parno grejanje usled jeftine cene struje.

„Mnoga domaćinstva, zbog ukidanja blok tarifa, iako su imala mogućnost da se greju preko drugih alternativa, uključila su grejanje na struju zbog niže cene“, rekla je ona.

Upravo zbog ovoga Kusari je naglasila da je povratak blok tarifa neizbežan.

Inače današnju skupštinu obeležila je i rasprava nje i bivše ministarke finansija, Hikmete Bajrami, koja ju je podsetila da ima optužnicu za korupciju (distribucija i privatizacija hidroelektrana), na šta joj je Kusari odgovorila da je „hobi“ ove poslanice da spomene njenu optužnicu, iako se ona ne oseća odgovornom da privatizaciju KEDS-a.

Tokom današnjeg zasedanja u skupštinskoj sali intervenisao je i predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca zatraživši poštovanje skupštine, a nakon što su opozicione stranke prekidale govor Kurtijevog zamenika, Besnika Bisljimija.

Bisljimi je prethodno reagovao na kritike iz opozicije obrativši im se sa „lažete“.

Optužio je opoziciju da manipuliše brojkama.

Skupština je počela danas u 10 časova, a iako se na početku sednice poslanici iz stranke LDK nisu pojavili, kasnije su se pridružili. Sednica se u popodnevnim satima nastavila raspravom o drugim pitanjima.

Na dnevnom redu kosovske Skupštine najavljeno je i da će poslanici razmatrati više Nacrta zakona: Nacrt zakona o potvrđivanju Sporazuma o finansiranju koje predstavljaju Ministarstvo finansija i Međunarodne asocijacije za razvoj za projekat „Projekat reforme sistema socijalne pomoći Kosova“, da se nastavi sa drugim razmatranjem Nacrta zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, Nacrt zakona o Privrednom sudu, kao i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o humanitarnom deminiranju.

Očekuje se da će sednica biti nastavljena prvim razmatranjem Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenim praznicima na Kosovu, i da se završi razmatranjem godišnjeg izveštaja Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2020. godinu.

Povezane vesti:

Kosovska vlada odobrila povećanje cena za potrošače koji troše više od 600 kWh

RUE izlazi sa predlogom novih cena struje, izvršena kategorizacija korisnika po potrošnjiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.