Kurti o neplaćanju struje na Severu: Paralelne strukture nameću neposlušnost

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer, Aljbin Kurti, izjavio je danas da paralelne strukture Srbije na Severu Kosova ne dozvoljavaju građanima Srbima da plaćaju struju koju troše, piše Gazeta Express.

On je na konferenciji za novinare rekao da je pitanje plaćanja struje na Severu bilo politizovano pre deceniju.

„Struja se troši na Severu Kosova i ne plaća se. S jedne strane, razumemo značaj prava na snabdevanje električnom energijom. Ono što se potroši mora da se plati, a ovo pitanje je ispolitizovano pre skoro deceniju i čak je postojao dogovor u Briselu koji nije sproveden“, rekao je on.

Premijer Kurti je potom izjavio da je pitanje neplaćanja struje od strane Srba na Severu nasleđeno od prethodnih vlada.

Kurti je naglasio da Srbi na Severu neplaćanjem struje nanose štetu državi Kosovo.

„Mi smo nasledili ovu situaciju na kojoj intenzivno radimo da se što pre reši, ali sam uveren da je razlog neplaćanja vezan i za ilegalne strukture Srbije. Verujem da je običan građanin Srbin svestan da struju mora da plati. Postoje neke strukture koje nameću svoje interese i organizuju neku vrstu neposlušnosti Kosovu i na taj način nanose štetu građanima bez razlike ali i našoj državi. Pokušavamo da sa što manje štete i mirnim putem damo epilog ovom pitanju, koje može imati samo jedan oblik, a to je plaćanje struje od strane svih onih koji je troše“, izjavio je Kurti.

KoSSev: Kurti – 75 miliona evra subvencija, uloženo više od milijardu u KEK, a situacija ista kao posle rata

Kurti je o neplaćanju struje na Severu Kosova govorio na konferenciji za štampu sazvanoj povodom odluke kosovske vlade da odobri zahtev Regulatorne kancelarije za energetiku, za povećanje cene električne energije za potrošače koji troše više od 600 kWh struje.

Kurti je na ovoj konferenciji ujedno kazao i da je struja koju Kosovo uvozi veoma skupa i da „neko to mora da plati“, te da je povećanje tarifa jedini izlaz, uz subvencije vlade, prenela je Koha.

Ujedno je izneo podatak da je juče na Kosovu uvezena struja dostigla vrednost od 2,3 miliona evra.

„Institucije u prošlosti nisu signalizirale da zavisnost od grejanja na struju nije održiva. Kako bi se ograničila šteta koju je ta praksa izazvala, Vlada je izrazila spremnost da stavi na raspolaganje 75 miliona evra subvencija energetskom sektoru. Da osiguramo da potrošači u domaćinstvu koji troše do 600 kilovata mesečno, kao i svi poslovni korisnici nemaju povećanja tarifa“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je za problem u energetskom sektoru okrivio prethodne vlade, navodeći da je došlo do zloupotrebe investicija.

Kazao je da je više od milijardu evra uloženo u KEK i da je situacija ista kakva je bila posle rata.

„Iako je u KEK uloženo više od milijardu evra od rata, situacija sa proizvodnim kapacitetima je ista. Da ove investicije nisu nemilosrdno pokradene, danas bi situacija u KEK-u bila drugačija“, rekao je Kurti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.