RUE izlazi sa predlogom novih cena struje, izvršena kategorizacija korisnika po potrošnji

Struja, kvar, popravka, dalekovod
Foto: KoSSev

Preuzeto sa KosovaPress

Regulatorna kancelarija za energetiku objavila je konsultativni izveštaj u okviru vanredne revizije koju su sačinili s ciljem promene tarifa električne energije.

Uzimajući u obzir opredeljenje Vlade Kosova da izdvoji 75 miliona evra za ublažavanje uticaja energetske krize na tarife, RUE kaže da nema potrebe za povećanjem cene struje za potrošače koji troše do 600 kVh struje mesečno.

Subvencija koju daje Vlada efektivno utiče na to da se tarife preduzetnika ne povećavaju i da se ne povećavaju računi za domaćinstva za potrošnju koja se može obezbediti sa postojećom tarifom iz lokalnih kapaciteta na Kosovu do 600 kVh mesečno, navodi se u izveštaju.

Predlog RUE je da poskupi struja za potrošače koji troše preko 600 kVh mesečno, dok onima koji troše do 800 kVh i više neće pomoći ni subvencija Vlade.

RUE predlaže da se tarifa za potrošače sa 800 kVh utrošene struje poveća na 13,31 evro, dok će za one koji potroše 1000 kVh biti povećana za 24,62 evra.

Ukoliko Vlada ne dodeli subvencije, RUE smatra neophodnim da poveća cenu struje za druge kategorije. U ovom slučaju RUE predlaže promenu tarifa za struju kako bi za preduzetnike poskupeli struju za 9 odsto.

Poskupljenje struje za 9 odsto predlaže se i za domaćinstva za koja troše do 600 kVh energije mesečno.

U ovom slučaju se takođe predlaže da se primeni tarifa od 0,21 evra/kVh za energiju potrošenu po visokoj tarifi tokom dana i 0,09 evra/kVh za energiju potrošenu po niskoj tarifi noću.

Potrošač koji troši 300 kVh mesečno smatra se potrošačem koji troši energiju potrebnu za pokrivanje osnovnih potreba četvoročlane porodice. Tokom godine, 20,5% potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mesecu, prema RUE. Ovi potrošači spadaju u kategoriju A.

Potrošač koji troši 450 kVh mesečno predstavlja prosečnu potrošnju potrošača u domaćinstvu tokom godine.

Na osnovu podataka KEDS-a, prosečna potrošnja (od 2012 – 2020) domaćinstava koja troše preko 300 kVh mesečno je 460 kVh mesečno. Prosečna potrošnja u 2021. za domaćinstva koja troše preko 300 kVh/mesečno električne energije je oko 440 kVh. Tokom godine, 44 odsto potrošača ni u jednom mesecu ne pređe ovaj prag. Ovi korisnici spadaju u kategoriju B.

Potrošnja od 600 kVh mesečno predstavlja minimalnu osnovnu potrošnju potrošača sa grejanjem na struju tokom zime. Na osnovu analize prilikom postavljanja bloka po prošlim tarifama, 69 odsto potrošača ne pređe ovaj prag ni u jednom mesecu u toku godine, a 79 odsto potrošača ne prelazi ovaj nivo tokom letnjih meseci. Ovi korisnici spadaju u kategoriju C.

Potrošač koji troši 800 kVh mesečno predstavlja potrošača sa potrošnjom iznad predloženog bloka. Ovi korisnici spadaju u kategoriju D.

Potrošač koji troši 1000 kVh mesečno predstavlja potrošača sa najvećom potrošnjom električne energije. Ovi korisnici spadaju u kategoriju E.

RUE nudi kompanijama, potrošačima i drugim zainteresovanim stranama mogućnost da pregledaju podatke i stavove predstavljene u izveštaju o konsultacijama, i komentarišu ih, iznoseći kontra-argumente ili dajući nove podatke koje RUE možda nije uzeo u obzir.

Stranke koje žele da izraze svoje stavove o stavu RUE pozivaju se da dostave svoje komentare u pisanoj formi na ero.pricing‐tariffs@ero‐ks.org, najkasnije do 28. januara 2022. godine, u 18 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.