Fejzulahu: Poskupljenje struje se ne odnosi na Sever, tamo je nemoguće poslati račune

korona mere kovid mitrovica
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Predsednik Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku (RUE), Imer Fejzulahu, tokom današnjeg predstavljanja predloga o povećanju tarifa, odnosno cena struje Odboru za privredu, rekao je da se predlog ne odnosi na četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom.

Kosovska vlada odobrila je prošle nedelje zahtev RUE, prema kojem će, između ostalog, oni potrošači u domaćinstvima koji troše preko 600kWh energije, račune plaćati skuplje. Istovremeno, korisnici koji troše više od 800kWh, takođe će račune plaćati skuplje i nemaju prava na subvencije od vlade.

Odobrenje vlade, međutim, nije naišlo na većinu u kosovskoj skupštini i to je danima glavna tema na vanrednim i redovnim sednicama.

Predsednik Komisije, Ferat Šalja (Shala), upitao je danas Fejzulaha zbog čega RUE u svom predlogu ne uključuje i opštine na severu.

On je objasnio da je tu instituciju tužio narodni advokat zbog neplaćene struje na severu, te da zbog tog sudskog spora, neplaćenu struju u četiri severne opštine plaća vlada KOSTT.

Istovremeno, Fejzulahu je danas podsetio i na navodno pismo komandanta KFOR-a iz 2009. godine, koji je tada zatražio da se severne opštine ne isključuju sa električne mreže.

„Mi smo 2009. godine zvanično dobili pismo komandanta KFOR-a, Iva de Kermabona, koji je tražio da se ove četiri opštine ne isključuju sa električne mreže, o čemu su obavešteni svi, pa i tadašnji premijer, predsednik, načelnik policije i sve institucije. Obrazloženje je da je to prostor na kome žive različite zajednice i da bi se tako nesigurnost povećala. Tamo je nemoguće poslati račune. Zakonski je nemoguće kolektivno isključiti te potrošače sa mreže“, izjavio je Fejzulahu, prenose prištinski elektronski mediji.

Tahiri: RKE donela rasističku odluku, tužilaštvo da pokrene istragu

Šef poslaničke grupe AAK, Besnik Tahiri, nazvao je odluku RKE u vezi sa tim da na Severu Kosova ne dođe do poskupljenja struje rasističkom.

On je putem objave na Fejsbuku zatražio istragu od strane tužilaštva protiv ove Kancelarije, a zbog sumnje da je zloupotrebila položaj.

„Pokušaj Vlade da preko predsednika odbora RKE opravda etničku diskriminaciju koju RKE sprovodi nad kosovskim Albancima u slučaju povećanja cene struje, čime se povećanje cena ne odnosi na opštine na Severu je akcija niska, diskriminatorna i sa rasističkim elementima“, poručio je Tahiri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.